Adres Onbekend
KRO-NCRV

vrouw die mij opving Willy Bakker

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. vrouw die mij opving Willy Bakker

"Ik weet niet eens of ik haar wel heb bedankt voor alles..."

Tijdens de uitzending
Het is een lastige zoektocht, er zijn zo veel Willy Bakkers.. Maar tijdens de uitzending is het raak. Een hele goede vriendin en een buurvrouw van Willy bellen en alles komt overeen! Helaas vertellen zij ons dat Willy vorig jaar maart is overleden. We vertellen het nieuws tijdens de uitzending aan Marlijn. De buurvrouw komt aan de telefoon voor Marlijn tijdens de uitzending en vertelt ons meer over Willy. Beluister het fragment hieronder.

Het verhaal

Als Marlijn in de zomer van 1975 wordt weggestuurd door het opvanggezin waar ze woont, neemt Willy Bakker haar tijdelijk in huis: "Mijn moeder was vaak overspannen en durfde bijna niet alleen te zijn. Mijn vader werkte als internationaal vrachtwagenchauffeur en was alleen in het weekend thuis, dus ik verbleef vaak in kindertehuizen." Willy Bakker heeft een coördinerende rol bij de plaatsing in kindertehuizen. Als Marlijn wordt weggestuurd uit een kindertehuis, zit er voor Willy niks anders op en ze neemt Marlijn mee naar huis: "Ik vond het hartstikke leuk. Willy was heel zelfstandig, woonde alleen en had een auto. Ze was voor mij een voorbeeldfiguur, ik dacht vaak: 'Zo zou ik later ook wel willen worden.'"

Voor Marlijn is het de ontdekking van een nieuwe wereld: "Willy had een fijn huis met een goede sfeer. Ik voelde me er heel erg thuis, dat voelde ik thuis niet. We gingen ook langs bij haar vriend in Utrecht, daar logeerde ik ook." Marlijn is Willy erg dankbaar: “Maar ik weet niet of haar destijds wel hebt bedankt voor alles. Ik was veel met mezelf bezig en vond het fantastisch dat ik daar kon logeren. Ik zal misschien hebben gezegd: ‘Nou, bedankt hoor. Dag!’ Pas achteraf realiseerde ik me dat het toch wel heel bijzonder is dat ze dat heeft gedaan. Ik zou het daar graag nog eens met haar over willen hebben. Wat waren haar beweegredenen? Hoe heeft zij het ervaren en heeft ze er nog weleens aan teruggedacht?"

Aanknopingspunten:
* Willy Bakker
* geboren rond 1946
* in de jaren 70 woonde ze op de Biesboschstraat in Dordrecht, vlak naast de molen op de Noordendijk
* ze werkte als maatschappelijk werkster en was leidinggevende van gezinsverzorgsters in Dordrecht
* haar ouders woonden in een chalet of stacaravan op het terrein van DuPont op de Staart in Dordrecht
* haar vriend Kees of Dik woonde op Nieuwegracht in Utrecht
* ze reed in een eend

Marlijn zoekt maatschappelijk werker Willy Bakker