Adres Onbekend
KRO-NCRV

grote liefde Marja Zwagerman

  1. Nieuwschevron right
  2. grote liefde Marja Zwagerman

“Iedereen is enthousiast, maar Marja moet het nog even laten bezinken..."

We vinden het graf van Marja's ouders en de medewerkers van de begraafplaats zijn zo attent om een brief door te sturen naar de nabestaanden Zwagerman. En zo zitten we dus ineens in de familie! Een familielid belt: "Marja loopt denk ik thuis door de kamer te ijsberen. Iedereen is enthousiast over Rolfs zoektocht, maar zij moet het nog even laten bezinken, haha!" Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

In de uitzending van 28 november 2021 het vervolg op dit verhaal. Want er is goed nieuws voor Han! Marja's zus Elly hangt aan de lijn voor hem: "Marja moet er nog steeds van bijkomen, want het komt voor haar heel onverwachts allemaal. Maar ik wil toch graag namens haar reageren en... je mag haar een mail sturen, Han!"

Het verhaal
De 78-jarige Rolf woont al 54 jaar in Australië. Toch ontmoet hij zijn grote liefde Marja Zwagerman hier in Amsterdam. “Zij werkte op kantoor van de Rijnvaart Maatschappij en ik was daar als 16-jarige komen werken.” Rolf is meteen smoorverliefd en ze krijgen een relatie. Deze verkering duurt ongeveer twee à drie jaar. “Met Marja ging ik dan in de weekenden naar de bioscoop. Dan hadden we een ‘good time’!”

Rolf heeft het thuis niet makkelijk. Ook keurt zijn vader de relatie tussen Marja en Rolf niet goed. “Mijn vader heeft zijn brommer op de trein gezet en is met de trein naar hun nieuwe adres gegaan. Hij heeft mij daar zwart zitten maken. Maar ik wist daar niets van!” Rolf is dan ook compleet in de war als hij van Marja hoort dat ze hem niet meer mag zien. “Ik ben naar de apotheek gereden en heb veertig slaappillen gekocht en op weg naar huis ingeslikt. De apotheker had mijn moeder al gebeld, dus toen ik thuis kwam stond de ambulance bij wijze van al klaar.”

“Marja en ik waren echt serieus, we wilden naar Schotland gaan om te trouwen. Daar kon je onder de twintig jaar al trouwen zonder toestemming van je ouders.” Rolfs vader heeft niet alleen deze relatie gedwarsboomd. “Hij heeft hetzelfde bij mijn oudste broer gedaan. Die had ook een leuke vriendin en ze waren dolgelukkig. Ook daar heeft hij de boel verpest.” En hoewel Rolf al lang in Australië woont, voor Marja komt hij zo weer terug. “Voor Marja kom ik direct weer die kant op hoor. Ik wil haar weer zien en vertellen welke leugens mijn vader heeft verspreid. Marja was heel speciaal voor mij!”

Aanknopingspunten:
* zijn liefde Marja Zwagerman
* geboren rond 1944/1945
* Marja werkte in de jaren 60 op kantoor bij de Rijnvaart op de kade
* haar vader was gevangenisbewaarder in Amsterdam
* maar die werd verplaatst naar Hoorn
* ze had een zus: Ineke of Ine
* Ine was een stuk ouder dan Marja, zo’n 8 a 9 jaar
* Ine woonde in Zandvoort in de zestiger jaren
* laatst bekende adres van de familie Zwagerman: Insulindeweg te Amsterdam en later in Hoorn.

Rolf, Marja en haar zussen vroeger