Adres Onbekend
KRO-NCRV

OPGELOST: Biologische vader Simon

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. OPGELOST: Biologische vader Simon

Er gaat een spoor naar een Simon Reversma uit Amsterdam, maar er lijken geen DNA-matches te zijn. Het DNA-onderzoek brengt ons wel bij een andere familietak en kandidaat: Swaantinus Bos. We vinden zijn dochter Ria en alles blijkt te kloppen! Hij werd Simon genoemd, woonde op vijf minuten lopen van Helens moeder, had lichte ogen en zat helemaal in de paardenracewereld. Ria en haar broer Aad willen hun nieuwe halfzus dolgraag ontmoeten en komen naar de studio. Helen kan haar ogen niet geloven: "Dat meen je niet, ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal. Je kunt hieronder ook de video van de eerste ontmoeting bekijken.

Het verhaal

"Mijn moeder is op drieënnegentig jarige leeftijd overleden, dus de kans dat mijn biologische vader nog leeft schat ik erg klein. Maar ik heb van mijn moeder begrepen dat hij destijds al kinderen had, dus ik ben eigenlijk op zoek naar mijn biologische familie.

Wat ik begrepen heb van mijn moeder, Lilly, is dat zij mijn biologische vader, Simon, heeft leren kennen in de Victoria Bar, vermoedelijk gingen ze daar beide uit. Mijn moeder woonde zelf ook dichtbij deze bar en had ook een eigen broodjeszaak. Volgens mij was het een korte relatie. Mijn moeder sprak er ook niet graag over, dus ik heb heel af en toe wat over mijn biologische vader gehoord. Zo zou hij of al gescheiden zijn of wilde hij gaan scheiden. Want hij wilde wel met mijn moeder trouwen, alleen dit wilde mijn moeder dan weer niet. Ook heb ik begrepen dat hij twee kinderen zou hebben en ik gok dat hij lichte of blauwe ogen moet hebben. Mijn moeder sprak niet heel positief over mijn biologische vader. Zo vertelde ze dat hij op paarden gokte en dat hij weleens geld nodig had en zij hem dan geld geleend had.

Ik weet deze informatie al iets van dertig jaar, maar mijn moeder heeft mij gevraagd om te zwijgen. In het begin heb ik dat ook gedaan, maar later ga je er toch aan denken. Ik heb zelf twee zonen gekregen, waarvan de oudste heel erg op mijn biologische vader zou lijken. Dit heeft mijn moeder een keer gezegd tegen een vriendin. Ik heb hem zelf eigenlijk nooit willen zoeken, want ik heb best wel een lieve vader gekregen. Mijn moeder is namelijk later met een andere man getrouwd en dat voelt voor mij als mijn vader. Zij kregen samen ook nog een dochter. Maar het is wel dat je je anders voelt. Soms zeiden ze dan: 'Dat is echt typisch Helen, Helen moet altijd anders doen.' Ik weet niet hoe ik dat gevoel precies moet uitleggen.

Ik denk dat mijn moeder er niet graag over sprak vanwege schaamte. Ze wilde heel graag kinderen en ze kon eigenlijk geen kinderen krijgen, dus ineens was ze zwanger van die Simon. Toen dacht ze, daar ga ik gewoon voor en het maakt me niet uit hoe en wat. Dus dat vind ik ook heel knap van mijn moeder!"

Aanknopingspunten:
* Biologische vader Simon
* Zij nu rond de 95 jaar moeten zijn (dus geboren rond 1928)
* Zou twee kinderen hebben
* Woonde vermoedelijk in Amsterdam
* Kwam in de Victoria Bar
* Heeft waarschijnlijk lichte of blauwe ogen
* Lag in 1965 waarschijnlijk in scheiding
* Had in 1965 een korte relatie met Carolina Johanna Wolfenbüttel, ook wel Lilly

Helen ontmoet halfzus Ria en halfbroer Aad

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend