Adres Onbekend
KRO-NCRV

Steun en toeverlaat Zorah

  1. Nieuwschevron right
  2. Steun en toeverlaat Zorah

"Ik ben sprakeloos van blijdschap..."

Lies is met stomheid geslagen als ze Zorah niet meteen herkent wanneer ze de studio in loopt... Maar dat is niet zo gek, want wij halen een grapje met haar uit. Amy-Lee: "Dit is tipgeefster Joke, die ons zo goed heeft geholpen. Maar we hebben Zorah natuurlijk óók uitgenodigd!" De vriendinnen zijn dolblij en praten nog uren na. Beluister de audiofragmenten hieronder om het hele verhaal te horen.

Het verhaal
Jarenlang deelt Lies lief en leed met haar Joegoslavische vriendin Zorah. Ze ontmoeten elkaar in 1980 als collega’s bij voogdijinstelling De Opbouw in Utrecht. Daarna gaan ze werken bij een gezinshuis in Helmond. Lies begeleidt minderjarige Vietnamese vluchtelingen om zelfstandig te gaan wonen en Zorah vangt vluchtelingenkinderen op binnen haar eigen gezin: “Dat was niet eenvoudig, want de kinderen stonden enorm onder invloed van de volwassen Vietnamese vluchtelingen die in de buurt werden opgevangen. Om die reden is ze zelfs nog naar een ander dorp verhuisd, naar Son en Breugel. Maar ook daar kreeg ze moeilijk vat op de kinderen.”

Lies en Zorah praten veel met elkaar over deze moeilijkheden: “Ze was echt mijn steun en toeverlaat. Iedereen heeft weleens zorgen en wij hielpen elkaar. Het klikte zo goed tussen ons!” Uiteindelijk stopt de vluchtelingenopvang in Zorahs gezin en dat is voor haar reden om met haar man Wil en zoon Marcel terug te verhuizen naar Duitsland, waar ze daarvoor ook woonden. Tegelijkertijd komt Lies in een scheiding terecht en verbrandt ze alle schepen achter zich. Dat betekent dan ook het einde van deze hechte vriendschap… Toch denkt Lies al 34 jaar elke dag aan Zorah: “We waren echt soulmates!”

Aanknopingspunten
* Zorah
* geboren rond 1950 in voormalig Joegoslavie (ten Noorden van Belgrado)
* werkte in 1980 in een gezinshuis van Utrechtse voogdijinstelling Stichting De Opbouw aan de Jan Bungenershof in Helmond
* ze ving vier minderjarige Vietnamese vluchtelingkinderen op in haar eigen gezin
* verhuisde midden jaren 80 naar Son en Breugel met het gezin
* was getrouwd met Wil, een Nederlandse beroepsmilitair die eerst in Duitsland gelegerd was
​* Wil was later gelegerd in Oirschot of Vught