Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin en collega Paula Dekker

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin en collega Paula Dekker

"Aan boord hadden we heel intiem en intens contact."

We hebben meteen goed nieuws voor Hans: Paula is van alle kanten benaderd en wil ook graag weer contact met hem! Ze kan zich Hans nog heel goed herinneren en hun reis naar Mexico in tot in detail navertellen. Beluister de uitzending van zondag 29 januari 2023 voor het hele verhaal.

Het verhaal

Hans is derde machinist aan boord van schepen die dwars de oceaan over voeren in de jaren 70. "Ik heb jarenlang samen met de Zeeuwse Paula Dekker gevaren. Zij was mijn collega aan boord. We zijn samen naar Amerika, Canada en Mexico geweest. We hebben veel meegemaakt. Ik had vaak de nachtelijke wachtronde aan boord en dan maakte ik altijd een praatje met haar. Tussen onze diensten door zaten we altijd te schaken. We hadden heel intiem en intens contact." Daar komt een einde aan als Hans zijn carrière op zee op een gegeven moment beëindigen. "Ik kreeg een kind en mijn vrouw vroeg toen of ik alsjeblieft wilde stoppen met varen. Dat heb ik gedaan..."

Toch is Hans altijd aan Paula Dekker blijven denken. In zijn zoektocht stuit hij op een krantenartikel uit 1983. "Dat is het enige wat ik over haar kan vinden. In het artikel staat dat ze was gepromoveerd tot stuurvrouw en dat ze dat beroep als eerste vrouw van Nederland bij het Loodswezen ging uitoefenen. Ze was dus de eerste vrouwelijke loods van het land! Nooit geweten, maar het past wel bij haar hoor. Ze was heel strikt, recht door zee ook, echt een collega om op te bouwen."

Aanknopingspunten:
* Paula Dekker
* ze is geboren tussen 1958 en 1963
* ze was de eerste vrouwelijke loods in Nederland rond 1983/1984
* woonde in Lewedorp, Zeeland
* voer voor de Holland Amerikalijn als stuurvrouw
* o.a. op de schepen Grotedijk, Gaasterdijk en Atlantic star
* had een tante in Atlante in een 'elderly home'

Vriendin en collega Paula Dekker