Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: goede vriend Jan Böhms

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: goede vriend Jan Böhms

“Ik wil er wel met hem over praten, maar dat moet van hem uit gaan”

We bellen rond in de familie en spreken een nichtje: “Jan Bohms is mijn oom! Hij leeft ook erg met zijn verleden.” Via haar krijgen we contact met Jan. Jan is blij verrast en vindt het leuk dat hij gezocht wordt. Hij kan zich hen nog goed herinneren. Ook blijkt hij wel enigszins weet te hebben gehad van de relatie tussen Marijke’s vader en de priester. “Ik vermoedde het en ik heb ze ook wel eens ontmoet. Ik ga echter geen namen noemen en wil er met hem over spreken, maar dan wel in privé sferen.” Marijke is dolblij dat Jan nog leeft én dat hij contact wil met hen. “Ik ga meteen een afspraak maken en trek er minstens twee dagen voor uit! Maar eerst ga ik mijn vader het goede nieuws vertellen.”

Het verhaal
Twee weken geleden luncht Marijke de Vries met haar bejaarde vader. Dat doen ze regelmatig, maar deze keer komt hij met een openbaring die ze niet aan voelt komen: "Ik heb hier nog nooit met iemand over gesproken, behalve met Jan Böhms. Jan is de enige die het weet."

Marijkes vader groeit op in een adoptiegezin; een gevoelige jongen die dichtbundels verslindt. Met zijn adoptie-ouders komt hij veel in de Vrij-Katholieke Kerk in Den Haag. Met de priester van die kerk heeft hij een bijzondere band. Hij mag ook bij hem en zijn vrouw thuis komen. Wanneer Marijkes vader verhuist naar Bilthoven, gaat hij zelfs in de weekenden naar Den Haag om de priester op te zoeken.

70 Jaar later vertelt hij zijn dochter Marijke, dat hij een liefdesrelatie heeft gehad met deze priester, van zijn 13de tot zijn 18de. Marijke is overstuur: "Zijn eerste seksuele ervaring was gewoon met die man!" Ze denkt dat haar vader zó heeft gehunkerd naar liefde en aandacht, dat hij een makkelijke prooi was voor de priester: "Mijn vader had dat nodig denk ik. Dat iemand jou bewondert. En misschien bewonderde hij mijn vader ook wel echt. Mijn vader zei dat hij van die man heeft gehouden, niet te bevatten.” Haar vader vertelt haar verder dat toen de relatie aan het licht kwam, de priester is aangeklaagd, maar omdat Marijkes vader weigerde te getuigen is de priester nooit veroordeeld.

De enige die dit verhaal ook kent, is Jan Böhms, destijds een goede vriend van haar vader. Marijke denkt dat contact met Jan haar vader goed zal doen: “Mijn vader is oud aan het worden en verliest steeds meer mensen om zich heen. Juist daarom denkt hij terug aan Jan. Jan kende die priester ook, vanuit de kerk.”