Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: zoon van Freek Tepper

foto: Robert
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: zoon van Freek Tepper

"Op zijn sterfbed vertelde mijn vader dat hij nog een zoon heeft..."

We komen er al snel achter dat Lucienne Schippers, de zoon van de bakkersfamilie uit Spijkerboor, is overleden. Hij kan bovendien ook niet de gezochte persoon zijn, want deze Lucienne is al in 1945 geboren. Dus zoeken we nog steeds naar Roberts halfbroer, geboren in de eerste helft van 1951 en een zoon van Freek Tepper. Alle tips blijven welkom op 0800 3030300 en zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Op het sterfbed van zijn vader hoort Robert dat er naast hem en zijn zus nog een kind is. “Toen ik aankwam, lag hij al in coma. Ik heb hem niet meer kunnen spreken. De verpleegsters zeiden: hij heeft aangegeven zijn twee zoons nog te willen zien. Maar wij wisten niets van twee zoons? Dus dat was een grote verrassing. Niemand had hier ooit over gehoord...” Sindsdien zoekt Robert naar zijn vermeende halfbroertje. Alleen is dat niet simpel: hij woont in Amerika en vanuit daar zoeken is lastig.

Een vriend van zijn vader bevestigt het verhaal. “Maar die weigert pertinent om meer te vertellen. Hij zei tegen mij: als ik doodga kun je het vinden in mijn kluisje, waar ik het antwoord op je vragen zal bewaren. Ik heb je vader beloofd niks te zeggen en daar houd ik me aan.” Robert gaat op onderzoek uit en ontdekt een spoor naar Fort Spijkerboor, waar vader Frederik (roepnaam Freek) Tepper in 1950 gevangen zat nadat hij weigerde om in dienst te gaan. “De jonge vrouw die daar destijds woonde, zou met mijn vader een kortstondige relatie hebben gehad. Ik heb bij alle buren aangeklopt rondom dat restaurant van nu, maar niemand kon zich iets herinneren."

Roberts nichtje Lenny ontdekt dat zijn vader daar op zondag altijd naar toeging; een medegevangene bevestigt dat hij dan altijd bij een vrouw in de bakkerij zat. Lenny: "Die bakkerij was in handen van de familie Schipper. De familie Schipper weet meer!"

Aanknopingspunten:
* zoon van Freek (voluit Frederik) Tepper
* geboren tussen januari en juli 1951
* hij is geboren in het dorp Spijkerboor of in de omgeving van Spijkerboor
* hij is opgegroeid vermoedelijk in de bakkerij in Spijkerboor
* de bakkerij was in handen van de familie Schipper
* die bakkerij bestaat niet meer
* de bakkerij was gevestigd naast een kroeg
* dat heette tot voor kort: café en petit-restaurant ’t Heerenhuis
* vader Freek Tepper had in het najaar van 1950 een kortstondige relatie met een vrouw uit Spijkerboor
* was het iemand uit de familie Schipper?
* 9 maanden na deze relatie zou er een jongetje zijn geboren
* familie Schipper uit Spijkerboor (en omgeving) zou meer weten

Vader Freek Tepper

Robert zoekt halfbroer (deel 1)

Robert zoekt halfbroer (deel 2)

Robert zoekt halfbroer (deel 3)