Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: eerste liefde Rijk Evers

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: eerste liefde Rijk Evers

“Zeg maar tegen Jannie dat ik het geweldig vind!”

We worden aan alle kanten gebeld dat we Rijk Evers kunnen vinden in Genemuiden. Daar zou hij al enige tijd wonen, nadat hij Amersfoort heeft verlaten. Via een oude buurvrouw krijgen we een telefoonnummer van Rijk. Wanneer we bellen, neemt hij zelf de telefoon op! Wanneer hij hoort dat hij gezocht wordt door Jannie, is hij overweldigd door dit nieuws: “O ja? Geweldig! Zeg maar tegen haar dat ik het geweldig vindt!” Jannie hoort hem praten en kan zich niet inhouden: “Ben jij dat echt, Rijk?” Ze beginnen meteen met herinneringen ophalen. Rijk wil Jannie graag weer ontmoeten. Hij stelt voor dat hij binnenkort langskomt bij haar. Hoe dat afloopt, horen we hopelijk gauw.

Het verhaal
Jannie is vijftien jaar wanneer ze in een kruidenierswinkel werkt in Amersfoort. In de kruidenierswinkel werkt nog een ander meisje. Dit meisje vraagt Jannie mee om eens na werktijd bij haar thuis koffie te gaan drinken. Haar broer is Rijk Evers en zo leert Jannie Rijk kennen. Hoewel hij twee jaar ouder is, hebben de twee toch meer dan twee jaar verkering. Jannie maakt het daarna uit, want ze vindt zichzelf nog te jong voor zo’n vaste relatie. Ze wil eigenlijk ook nog andere dingen, zoals dansen. En Rijk was volgens Jannie indertijd nogal jaloers aangelegd…

Daarna krijgt Jannie een andere vriend waar ze drieënvijftig jaar mee getrouwd is geweest. Haar man is een paar jaar geleden overleden. Haar man werd tweeëntachtig jaar en heeft altijd van Rijk geweten: “We luisterden altijd samen naar Adres Onbekend en dan zei ik altijd dat ik hem nog een keertje wilde ontmoeten en dat ik zo graag wilde weten hoe het met hem ging.” Dan antwoordde hij altijd: ‘Doe dat dan!’, dus ik wil het nu toch proberen.”

Jannie denkt op zijn verjaardag nog altijd aan Rijk. Zou hij met net zoveel plezier aan Jannie terugdenken?