Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nabestaanden van Piet Kruiver

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden van Piet Kruiver

"Natuurlijk wil ik meewerken aan je boek!"

We vinden een overlijdensadvertentie van Piets vrouw Rie met de namen van hun kinderen en kleinkinderen. Misschien dat we via hen dichterbij komen? Er lijkt in ieder geval een spoor te gaan naar een kleindochter in Amsterdam: Esmeralda Kruiver. Esmeralda weet zelf eigenlijk maar weinig over haar opa Piet, maar zegt dat we via haar vader Hans Kruiver wel verder komen. Piets zoon Hans vindt het een hele eer en komt naar de studio voor Martin: "Natuurlijk wil ik meewerken aan je boek!" Ondertussen blijven de lijnen ook open voor alle anderen die Piet Kruiver gekend hebben. Iedereen die Martins boek vorm kan geven, is welkom op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Journalist en schrijver Martin Rep komt net als Piet Kruiver uit Koog aan de Zaan. Martins tien jaar oudere broer Simon voetbalt daar vaak met jongens uit de buurt. “Een van hen, zo vertelde hij me later, was Piet Kruiver.” Piet speelt voor de Koogse club KFC, en later ook voor PSV en Feyenoord, waar hij zijn grote tijd beleeft. Tussendoor is hij nog een jaartje profvoetballer in het Italiaanse Vicenza en succesvol aanvaller in het Nederlands Elftal. “Piet werd mijn held. Ik zat aan de radio gekluisterd en hoorde op 2 november 1958 hoe hij de twee Nederlandse goals maakte tegen Zwitserland.”

Martin is op dit moment bezig aan een boek over zijn vroegere voetbalheld. “Zijn voetbalcarrière is snel ten einde gekomen en volgens mij zit daar een prachtig boek in." Piet is genoodzaakt te stoppen met voetballen wanneer hij een zware blessure oploopt. "Alleen was het een andere generatie..." In die tijd hadden spelers lang niet zulke inkomsten als tegenwoordig. "Dus hij is niet heel rijk geworden van die voetballerij." Piet verkoopt alles en gaat op de markt staan, in de textiel, net als ooit zijn vader. In 1989 overlijdt hij op 51-jarige leeftijd aan kanker.

Voor zijn boek is Martin nu op zoek naar mensen die Piet gekend hebben. “Ik ben heel nieuwsgierig naar spelers die met hem gespeeld hebben en toeschouwers die hem hebben meegemaakt.” Ook zoekt hij het nog wat dichterbij: “Zijn vrouw is overleden. Er bestaan kennelijk drie kinderen, maar ik heb geen idee waar die uithangen. Zij zullen niet eens zoveel over zijn voetbalcarrière weten, maar kunnen natuurlijk wel mooie verhalen vertellen over hun vader.”

Aanknopingspunten:
* nabestaanden van voetballer Piet Kruiver
* geboren op in januari 1938 in Koog aan de Zaan
* Piet was in de jaren 60 een gevierd voetballer
* hij speelde voor KFC, PSV en Feyenoord
* tussendoor was hij een jaartje profvoetballer in Vicenza (Italië) en een succesvol aanvaller in het Nederlands Elftal
* zijn vader had een manufacturenwinkel aan de Tulpstraat in Koog
* Piets voetbalcarrière kwam voortijdig ten einde door een zware blessure
* daarna werd hij marktkoopman in de textiel op de Albert Cuyp Markt
* hij overleed op in maart 1989 aan kanker
* toen woonde hij aan de Twiskeweg in Zaandam
* zijn vrouw Maria Heidel is overleden op in juni 2009
* zij hadden drie kinderen: Monique, Hans en Ron

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Ontmoeting Hans Kruiver & Martin | Schrijver Martin Rep | Voetballer Piet Kruiver

Martin zoekt nabestaanden van voetballer Piet Kruiver (deel 1)

Martin zoekt nabestaanden van voetballer Piet Kruiver (deel 2)