Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: goede vriend Francois Hermans

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: goede vriend Francois Hermans

Hij leeft op straat in Bergen op Zoom...

We vinden zwerver Francois op straat. We worden getipt door Joeri Traats, die de zoektocht heeft opgepikt in de stad. Amy reist er naartoe en gaat samen met Joeri op zoek naar Francois. Naar verluidt zou hij wonen onder een afdak van een evenementenhal. Eenmaal aangekomen daar lopen ze Francois tegen het lijf. Maar Francois is niet meteen enthousiast dat hij wordt gezocht op de radio... Arnold kijkt er van op: “Dat jullie hem gevonden hebben! Ik herken zijn stem!” Arnold gaat erover nadenken of hij binnenkort ook afreist naar Bergen op Zoom..

Eerder dit jaar
We bellen met de ANWB, maar daar is Francois niet meer bekend. We bellen ook met verschillende daklozentehuizen en campings in de hoop dat iemand ons meer kan vertellen over waar Francois is gebleven. Helaas kan niemand ons verder helpen. Ook op zijn laatste woonadres in Bergen op Zoom is men hem uit het oog verloren. Het laatste spoor van hem daar stamt uit 2006. Een medewerker vertelt ons: “Francois was in een keer weg en niemand weet waar hij naartoe is gegaan.” Wie weet meer? Tips zijn welkom op 0800 30 30 300 of per e-mail: zoeken@adresonbekend.nl

Het verhaal
In het broeierige Rio de Janeiro ontmoet Arnold zestien jaar geleden de avontuurlijke en flamboyante François Hermans. Hij is onder de indruk van de reislustige François met zijn mooie verhalen over vrouwen en de twee raken bevriend: “Ik was onder de indruk van hem. Hij had elke avond een ander afspraakje.” In de jaren die volgen gaan de twee vrienden nog graag samen op vakantie. "We waren aan elkaar gewaagd en hebben vele landen bezocht." Na tien jaar vriendschap verwatert het.

Pas jaren later, in 2002, ziet Arnold zijn vriend weer terug. Arnold woont op dat moment in Breda en ziet François daar op de hoek van de straat staan. Zijn appartement is afgebrand en hij woont nu in een tentje op een camping in Ulvenhout. Na deze toevallige ontmoeting spreken de twee elkaar nooit meer. Arnold zoekt nog vaak op internet en belt zelfs naar een begraafplaats omdat hij bang is dat François niet meer leeft. De gemeente van Breda kan hem niet verder helpen, omdat hij geen familie is. "Maar hij is een goede vriend en ik wil er voor hem zijn. Het doet me veel dat hij is afgeleden en niemand heeft om op terug te vallen."

Via een andere vriend van vroeger weet Arnold dat François zijn laatste teken van leven in 2006 is geweest. "Uit emails met mijn vriend Marc blijkt dat hij in Bergen op Zoom woonde in een maatschappelijke opvang. Daarvoor zat hij weer een aantal maanden in Azië." Na 2006 heeft niemand meer iets van de avontuurlijke François gehoord. Waar is hij gebleven?