Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: familie van radiotechnicus Jan Michels

foto: Ita
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: familie van radiotechnicus Jan Michels

"Ik ken iemand die misschien het nummer van zijn broer Willy heeft!"

De reacties over radiotechnicus Jan Michels stromen binnen, want er zijn veel mensen die hem gekend hebben. Zo ook Joris van de Heide, van Omroep Gelderland: "Ik was goed bevriend met Jan en kan hem me natuurlijk goed herinneren, maar over zijn familie vertelde hij nooit veel. Maar ik ken wel mensen die misschien het nummer van zijn broer Willy hebben, dus ik ga contact met hen opnemen!" Beluister de uitzending van 1 mei 2022 voor het hele verhaal.

Het verhaal
Ita begeleidt bezoeken aan de Open Joodse Huizen en hoort tijdens de rondleidingen veel verhalen over radiotechnicus Jan Michels. "Dat maakt mij nieuwsgierig naar zijn verhaal. In juni is er een struikelsteenlegging voor zijn oma en wie weet is er iemand die daarbij aanwezig wil zijn namens de familie." In de tijd van de oorlog is Jans familie ondergedoken met behulp van zijn oom. Zijn moeder is Joods, maar overleeft de oorlog. Jans oma, Jenny Rosenberg, helaas niet. Voor haar wordt nu een struiksteen gelegd. "Over Jan weet ik dat hij werkte als radiotechnicus in Hilversum en dat hij woonachtig was in Deventer. Ik weet helaas niet bij welke omroep hij werkte en of dit een vaste omroep was. Ik heb zelfs bij zijn oude buren aangebeld, maar helaas kom ik niet verder in mijn zoektocht...”

Ita vermoedt dat Jan waarschijnlijk tien jaar geleden is overleden, maar zij heeft nog hoop op familieleden: “Omdat Jan volgens mij niet meer leeft, ben ik ook op zoek naar zijn broer Willy Michels. Helaas weet ik verder niks over deze broer. Ik hoop dat dat er mensen zijn die meer kunnen vertellen over Jan, want ik heb al zoveel goeds over hem gehoord!" Beluister de uitzending van 1 mei 2022 voor het hele verhaal.

Aanknopingspunten
* nabestaanden van Jenny Rosenberg
* haar kleinzoons heten Jan en Willy Michels
* Jan was radiotechnicus in Hilversum was en heeft in Deventer gewoond
* vermoedelijk is Jan in 2012 overleden
* de moeder van Jan en Willy was Joods en dook tijdens de oorlog onder, waardoor ze het overleefde
* de oom van Jan en Willy hielp de familie met onderduiken
* deze oom werkte als politieman
* Jans broer Willy Michels heeft kinderen
* Jan is in de verre verte familie van voetballen Jan Michels

Ita zoekt bekenden van radiotechnicus Jan Michels