Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: broer van Rachel Slot

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: broer van Rachel Slot

Na Joost was er voor Rachel geen ruimte meer voor iemand anders.

Beluister onderstaande fragmenten voor het hele verhaal én de oplossing van deze zoektocht naar Rachel Slot.

Het verhaal
Sinds vijf weken is Francis in het bezit van allerlei spullen van haar overleden oom Joost Booij. Een oom die Francis nooit gekend heeft, maar die recentelijk toch een gezicht gekregen heeft voor Francis nu ze allerlei spullen van hem heeft. Ze raakt gebiologeerd door haar ooms levensverhaal en heeft maar één doel: “De jongen die nooit meer terugkwam een gezicht geven.”

Joost Booij komt om in Indonesie in 1942. Het verhaal wil dat hij is omgebracht door de Jappen. Een afschuwelijk verlies voor de familie Booij uit Rotterdam, waarna er eigenlijk nooit meer openlijk over wordt gesproken. Haar oom Joost groeit op in Rotterdam in de Jasmijnstraat. Hij komt uit een groot gezin van 11 kinderen. Zijn latere verloofde Rachel komt ook uit de Jasmijnstraat. Met haar schrijft hij brieven vanuit Indonesie: “Zijn eerste brief schrijft hij vanuit Genua, waarna hij door het Suezkanaal richting Sumatra gaat. Hij schrijft nog over Surabaya en dat hij daar op het land heeft gewerkt. Er zijn ook foto’s van!”

Francis heeft inmiddels 90 A4’tjes met tekst, brieven en officiële documenten. De brieven gaan tot 1941. Hij schrijft bijvoorbeeld: ‘Rachel, pas je op? Er komen foto’s naar je toe!’ Helaas hebben Joost en Rachel nooit kunnen trouwen. Francis heeft foto’s van hun afscheid op de kade. Ze is het hele verhaal aan het optekenen: “Het is toch bijzonder hoe een jongen van 19 weggaat en daarna nooit meer terugkeert.”

Francis kan zich Rachel nog herinneren, want ook nadat Joost was overleden bleef zij bij haar schoonfamilie komen. Uit Francis' onderzoek blijkt dat Rachel niet meer leeft en daarom hoopt Francis nu op contact met de familie van Rachel: “Wat zou er van Rachel zijn geworden en hoe heeft zij dit verlies verwerkt?”

Aanknopingspunten:
* familie van Rachel Schot
* Rachel is geboren in 1919 en overleden in 1971
* ligt begraven op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam
* is nooit getrouwd geweest
* dochter van Abraham Schot en Maria Martea Schot-Schot
* is verloofd met Joost Booij op 10 juni 1939, vlak voor zijn vertrek naar Indonesie
* er was een zusje
* zij zou wonen of gewoond hebben in Rotterdam-Zuid of Lombardijen