Adres Onbekend
KRO-NCRV

Opgelost Ton Berkhout

  1. Nieuwschevron right
  2. Opgelost Ton Berkhout

"Ik streek met liefde zijn overhemden."

Resultaat in de uitzending van zondag 2 februari 2017
Wij kregen een goede tip die ons bracht naar Delft. Een enthousiaste buurvrouw springt voor ons in de bres. “O wat leuk, ik wil nu meteen weten wat hij hier van vindt. Zal ik er naartoe gaan?” Niet veel later meldt Ton zich zelf. Hij vertelt dat hij altijd aan Margreet is blijven denken. “Het was haar moeder die de relatie dwarsboomde destijds. Ik wil haar heel graag weer ontmoeten.” De redactie haalt Ton op en als verrassing loopt hij de studio binnen. “Ja, dat is hem! Dat is hem!” Margreet springt op en valt haar Ton weer in de armen.

Het verhaal:
Margreet loopt in Leiden een soldaat tegen het lijf, Ton Berkhout. Ze worden verliefd. Voor haar is dat de eerste keer en ze neemt het meteen serieus: “Zijn overhemden waren altijd slecht gestreken want zijn moeder kon niet zo goed strijken. Dus dan deed ik dat maar voor hem.”

Als het stel twee jaar samen is, gaat Margreet weer eens met de trein naar Delft, waar Ton vandaan komt. Alleen belandt ze na een val van de trap al snel in het ziekenhuis. Haar middenvoetsbeentje is gebroken. Op Eerste Kerstdag bezoekt Ton haar in het ziekenhuis: “Hij zei: ‘ik hoef geen vrouw met een gebroken voet’. Toen zei ik: ‘joh, rijd dan gelijk de nieuwe vaart in, ik hoef jou ook niet meer’. Daarna heb ik hem nooit meer gezien.”

Twee maanden later komt Ton nog een keer aan de deur bij Margreet, maar haar oudere zus stuurt hem weg. “Toen ik dat van haar hoorde dacht ik: da’s nou jammer, misschien had hij zich nog bedacht. Maar ik heb hem niet meer gezien.”

Margreets is nu twaalf jaar weduwe. Ze denkt weer veel aan haar eerste liefde Ton en vraagt zich af of hij nog leeft en hoe het hem vergaan is.