Adres Onbekend
KRO-NCRV

'zusje' uit de oorlog Marietje Lodders

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. 'zusje' uit de oorlog Marietje Lodders

"Ik had er plotseling een zusje bij!"

We vinden een adres en telefoonnummer van Marietje en wat blijkt? Marie Lodders is inmiddels 87 jaar en ze leeft nog! “Ik heb altijd aan jullie gedacht en jullie zitten nog steeds in mijn hart!” De herinneringen aan Ymmie komen bij het horen van haar stem meteen naar boven. Benieuwd naar het gesprek tussen de twee dames? Beluister de uitzending van 14 april 2024 voor het hele verhaal.

Het verhaal
Ymmie (91) vertelt haar kleindochters nog vaak over Marietje Lodders, aan wie ze veel herinneringen heeft. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopte er 's avonds een vrachtwagen vol ondervoede kinderen voor ons huis in Musselkanaal. Zij werden naar het noorden van het land gebracht om aan te sterken. De chauffeur belde aan en vertelde dat hij op weg was naar het klooster in Ter Apel, maar dat hij een doodziek kind aan boord had. Mijn moeder zei meteen: 'Laat dat kind maar hier!'. Ik was enig kind en mijn moeder had nog zoveel liefde te geven, dus ze waren blij dat Marietje tijdelijk bij ons in huis kwam. Ik vond het ook geweldig, want ik had er plotseling een zusje bij!"

Na de oorlog moet Marietje natuurlijk weer terug naar haar moeder in Rotterdam. "Maar ze wilde niet terug! Ze vluchtte naar de landerijen toen ze zou worden opgehaald. Gelukkig kon ze iets langer bij ons blijven en toen de reismogelijkheden naar Rotterdam weer wat op gang kwamen, hebben we haar met z'n allen helemaal vanuit Musselkanaal teruggebracht naar Rotterdam. Dat was een wereldreis voor die tijd! We gingen met de fiets, met de boot, we zaten op een smerig vrachtschip..."

Uiteindelijk keert Marietje dus weer terug naar haar moeder en haar broers en zussen in Rotterdam. Maar Ymmie en haar ouders houden nog lang contact met haar. "Ik heb Marietje voor het laatst gezien in 1985. Toen was ze op de begrafenis van mijn moeder, die ze altijd 'tante Gees' noemde. Marietje woonde toen volgens mij in Bergen (Noord-Holland) met haar man. Het zou geweldig zijn om haar nog eens te spreken. Ik hoop maar dat ze nog leeft..."

Aanknopingspunten
* Marietje Lodders
* geboren rond 1935
* komt uit Rotterdam
* kwam in de Tweede Wereldoorlog als evacuee naar Musselkanaal vanuit Rotterdam
* laatst bekende adres in 1985 was Bergen (Noord-Holland)