Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: hulpverleners Tineke en Wilma

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: hulpverleners Tineke en Wilma

"Nu weten ze eindelijk dat het goed is gekomen met mij."

We vinden beide hulpverleners in Groningen. Marijke kan het niet geloven, want ze heeft zo lang gezocht naar hen allebei. Zowel Tineke als Wilma komt niet meteen aan de lijn, want het is voor hen gecompliceerd om nu benaderd te worden door een oud-cliënt. Vanuit hun professie houden ze werk en privé het liefst gescheiden. Ze hebben Marijke’s verhaal wel van begin tot eind zitten luisteren en voelen zich vereerd: dat iemand na zoveel jaar nog aan hen terugdenkt om ze te bedanken!

Marijke heeft twee pakketjes klaar liggen om op te sturen aan beide vrouwen, want ze wil dat zij hoe dan ook haar boek gaan lezen. Ze heeft er zelfs een brief bij gedaan, zodat de vrouwen haar bedankje alsnog persoonlijk ontvangen. Ze is zo blij dat ze na al die jaren het goede nieuws aan Wilma en Tineke mag vertellen: “Het is goed gekomen met me en dat weten zij dan ook eindelijk.”

Het verhaal
Marijke verblijft in de jaren 80 in verslavingskliniek ‘Hoog Hullen’ in Eelde. Daar wordt ze behandeld voor een alcohol- en drugsverslaving. In deze moeilijke periode spelen twee medewerkers, Tieneke Oosterhaven en Wilma Bonnema, een belangrijke rol in haar herstel. Tieneke geeft Nederlandse les en Wilma is leidster van de vrouwenpraatgroep en het cabaret.

Marijke begrijpt de Nederlandse taal slecht en heeft een kleine woordenschat. “De 2,5 jaar waarin ik les kreeg van Tieneke hebben veel voor mij betekend.” Ook Wilma speelt een belangrijke rol in haar behandeling. Met haar heeft ze veel goede gesprekken, want ze is leidster van de praatgroep.

Nadat Marijke deze lastige tijd heeft afgesloten, gaat het beter met haar. Ze schreef zelfs een boek! Deels over haar leven in de kliniek, maar ook over de periode daarna. “Het lijkt me zo mooi om dat boek aan Tieneke en Wilma te laten zien! Dan kan ik ze bedanken voor alles wat ze voor mij hebben gedaan.”