Adres Onbekend
KRO-NCRV

nazaten van vader Karel de Lannee de Betrancourt

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. nazaten van vader Karel de Lannee de Betrancourt

"Karel was mijn oom, dus ik ken het hele verhaal!"

Met zo'n bijzondere achternaam kan reactie niet lang uitblijven. Jan de Lannee de Betrancourt meldt zich en komt aan de lijn voor Fred: "Mijn vader Alfons, die u Adik noemt, was de broer van Karel! Dus Karel was mijn oom en ik ken het hele verhaal." Beluister het fragment van 17 april 2022 hieronder voor het hele gesprek.

Het verhaal
Fred en zijn vrouw Evi zijn allebei geboren in Nederlands-Indië en verhuizen als kind met hun familie naar Nederland. Evi groeit hier op met haar moeder, stiefvader en zus. “Haar biologische vader, Karel de Lannee de Betrancourt, bleef in Nederlands-Indië. Hij was vóór hun verhuizing wel in beeld, maar toen was ze heel klein en daar had mijn vrouw helemaal geen herinneringen meer aan. Toen brak de oorlog uit en moest hij weg. Haar stiefvader was wel lief hoor, daar niet van, maar hij was niet knuffelig. Ze heeft haar vader altijd gemist...”

Zo'n acht jaar geleden overlijdt Freds vrouw. “Zij heeft nooit kunnen zoeken naar haar vader, het leven ging te snel. Maar deze zoektocht is voor mij als een soort afsluiting. Voor mij is het leven als een diner: je begint met het voorgerecht, dan het hoofdgerecht en als laatste het toetje. Ik zit nu in het toetje van mijn leven. In ons voorafje en de hoofdmaaltijd hebben we geen tijd gehad om ons bezig te houden met het verleden van mijn vrouw. Zij is er nu niet meer, maar ik nog wel. Ik hoop dat ik dit verhaal in het toetje van mijn leven toch af kan sluiten, voordat ik mijn ogen voorgoed sluit.” Beluister de uitzending van 17 april 2022 voor het hele verhaal.

Aanknopingspunten
* nazaten van Karel de Lannee de Betrancourt
* Karel had een Nederlands paspoort
* is geboren rond 1920 in Nederlands-Indië
* daar had hij een relatie met Marie Branders eind jaren 30 tot 1942
* samen kregen zij twee dochters
* Karel werd tijdens de oorlog in 1942 gevangengenomen in een kamp in Japan
* toen hij na de oorlog terugkwam in Nederlands-Indië is hij met een andere vrouw getrouwd
* uit dit huwelijk zijn tenminste twee dochters voortgekomen
* laatst bekende woonplaats van Karel: Makassar
* Marie Branders en haar twee dochters zijn in de jaren 50 naar Nederland gekomen
* Karel had een broer in Nederland: Adik de Lannee de Betrancourt
* hij woonde aan de Asterstraat te Kaatsheuvel
* Adik had twee dochters: Grace en Mies

Fred en zijn vrouw Evi