Adres Onbekend
KRO-NCRV

Karel Strik en Peter Paans

  1. Nieuwschevron right
  2. Karel Strik en Peter Paans

Nu zoekt Mirjam ook naar Willem van Oranje uit de Ursula-kliniek.

We blikken met Mirjam terug op haar succesvolle zoektocht. En wat blijkt? Na alle informatie die ze van Karel en Peter heeft gekregen, zoekt ze nu nóg iemand uit de kliniek. Willem van Oranje, een oud-medewerker van de Ursula-kliniek, die haar moeder aantrof op de dag dat ze zichzelf van het leven beroofde. Wie weet waar we hem kunnen vinden?

Tijdens de uitzending
Zowel Peter Paans als Karel Strik zijn gevonden! Karel komt in de uitzending zelfs aan de lijn voor Mirjam en herinnert zich haar moeder nog goed: "Het was een hele lieve en grappige vrouw. Ik heb heel veel met haar gelachen in die tijd." Beluister de fragmenten hieronder om het hele verhaal te horen.

Het verhaal
Mirjam is acht jaar oud als ze het nieuws krijgt dat haar moeder Rieneke Eringa zelfmoord heeft gepleegd. Het is 1983 en Rieneke zit op dat moment in de Ursula-kliniek in Wassenaar: “Maar ze was niet gek. Wat er wél aan de hand was, ontdekte ik pas later, toen ik eindelijk in de dagboeken durfde te kijken die mijn moeder me had nagelaten na haar dood.”

Twintig jaar lang verhuist ze de dagboeken van haar overleden moeder met zich mee, zonder er ooit een blik in te durven werpen. Wanneer ze de leeftijd van 39 jaar bereikt, besluit ze dat het tijd is om het verleden in de ogen te kijken: “Toen ik mijn moeders leeftijd had bereikt, dacht ik: ‘Nu wil het weten.’”

Sindsdien is Mirjams zoektocht naar nog meer herinneringen aan en verhalen over haar moeder begonnen. Van alles heeft ze geprobeerd en veel heeft ze al gevonden. Wat een grijs gebied blijft is het leven van haar moeder in de Ursula-kliniek, waar ze de laatste maanden van haar leven verbleef. Daarom zoekt Mirjam nu nog naar twee mensen die daar hopelijk meer over kunnen vertellen: Peter Paans en Karel Strik. Peter is een oud-medewerker (sociotherapeut) en Karel trok veel met haar op. Hopelijk kunnen zij meer kunnen vertellen over Rieneke’s tijd in de kliniek, zodat Mirjams beeld van haar moeder eindelijk compleet is: “Ik wil weten hoe mijn moeder was in die kliniek.”

Aanknopingspunten:
* Karel Strik en Peter Paans
* Peter Paans is een oud-medewerker van de Ursula-kliniek in Wassenaar
* Karel ging in die tijd veel met Rieneke om
* Rieneke Eringa zat op de afdeling A1/2
* zij stierf op 39-jarige leeftijd in 1983
* Peter Paans is een oud-sociotherapeut van die afdeling
* Karel Strik was iemand die sfeer kon brengen en grapjes maakte
* Karel is geboren rond 1944 en komt uit de omgeving van Den Haag
* Peter Paans werkte dus als therapeut in de kliniek (in 1983) en zou nu in Dordrecht kunnen wonen