Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriendin Yvonne Thijs

foto: Nynke
  1. Nieuwschevron right
  2. vriendin Yvonne Thijs

“We hadden elkaar gewoon op de camping hier om de hoek tegen kunnen komen!"

Via dierenpark Wildlands komen we uit bij een oud-collega van Yvonne. Hij heeft haar vier jaar geleden voor het laatst gezien op de uitvaart van zijn ouders: "Volgens mij had ze toen net een huis gekocht in Dalen!" Heel Drenthe zoekt mee en ja hoor, we vinden Yvonne: "Hey Nynke, wat leuk zeg! Die camping waar jij werkt ken ik wel, daar ben ik zelfs wel eens geweest. Dus we hadden elkaar gewoon om de hoek kunnen tegenkomen!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele gesprek tussen de twee vriendinnen.

Het verhaal
Nynke wil in de jaren 80 graag naar Nicaragua om daar te helpen met het bouwen van scholen: “Dat heette het El Sol-bouwproject. Toen ik daarheen wilde, mocht ik niet mee omdat ik te jong was. Je moest minstens achttien zijn. Ik heb een paar jaar gewacht en in 1989, toen ik oud genoeg was, ging ik eindelijk mee! We gingen met een groep van zestien jongeren, waar Yvonne Thijs ook tussen zat. Het klikte meteen. We waren samen de jongste meiden van de groep. Dat schiep wel een band.”

Ondanks dat ze in Nicaragua in verschillende dorpen verblijven, zien de vriendinnen elkaar iedere week: “Ik zie Yvonne en mij nog achterop de pick-up truck staan en door een rivier rijden. Dat is een beeld dat vaak bij me opdoemt. Bij de rivier gingen we zitten en zwemmen. Het was allemaal één grote reis.”

Maar ook na hun avontuur houden Nynke en Yvonne contact. In die tijd woont Yvonne in Coevorden en werkt ze als olifantenverzorgster in Dierenpark Emmen: "Ze woonde toen in een vrijgezellenflatje in Coevorden, dus wellicht is ze daar inmiddels weg. Sinds kort ben ik zelf in Coevorden komen wonen! We zijn nu ruim 25 jaar verder en het lijkt me zo leuk om nog eens bij te praten met Yvonne."

Aanknopingspunten:
* vriendin Yvonne Thijs
* geboren rond 1965
* woonde eind jaren 80 / begin jaren 90 in Coevorden
* ze ging van januari t/m juli 1989 naar Nicaraqua voor een El-Sol-bouwproject, verbonden aan de jongerenbeweging van de FNV
* eind jaren 80 werkte ze als olifantenverzorger in het Dierenpark in Emmen
* ze werkt of heeft gewerkt voor Promens Care

Yvonne & Nynke

Nynke zoekt vriendin Yvonne Thijs - deel 1

Nynke zoekt vriendin Yvonne Thijs - deel 2