Adres Onbekend
KRO-NCRV

bekenden van vader Klaas Tavenier

  1. Nieuwschevron right
  2. bekenden van vader Klaas Tavenier

Gerrit blijkt ook nog een halfzus te hebben...

De reacties over Klaas Tavenier stromen binnen via alle kanalen! We horen allerlei verhalen over Klaas en Gerrit herkent veel van zijn karaktertrekken. Een tipgever weet zelfs te vertellen dat Klaas nog een dochter heeft. Dit zou dus een halfzus zijn van Gerrit... "Je komt voor een foto en je gaat met een halfzus naar huis!" Beluister de uitzending van 22 december 2019 voor het hele verhaal.

Het verhaal
Gerrit is na zijn geboorte direct afgestaan aan zijn adoptieouders. Op zijn 21e heeft hij op eigen kracht zijn biologische moeder Aafje van Drunen gevonden. En zo komt hij meer te weten over zijn verleden: “Mijn moeder had al een kindje toen ik geboren werd en ze was nog niet bevallen of ze raakte alweer zwanger van mij! Ze woonde nog bij mijn oma in en zij kon niet nog een baby opvangen. Het werd te vol met mij erbij.” Gerrit groeit op in Haarlem, waar hij bij zijn adoptieouders een prima jeugd heeft: “Maar toch heb ik wel die band gemist. Ik ben nu 67 en heb het er nog altijd moeilijk mee... Ik had niet die binding met mijn ouders en dat besef je op een gegeven moment. Dat je afstand houdt op de een of andere manier.”

Zijn biologische moeder Aafje stierf jong, maar heeft hem wel altijd verteld wie zijn biologische vader moet zijn geweest: “Klaas Tavenier zat in de kost bij mijn opa en oma in Assendelft. Mijn moeder sliep boven bij en mijn net geboren halfzusje beneden. Klaas sliep ook beneden - in de kost - en gaf vaak een mep tegen de wieg aan. Mijn moeder kwam dan naar beneden, omdat mijn zusje begon te janken. Tja, en zo ben ik dus verwekt. Die Klaas nam de benen toen hij hoorde dat ze zwanger was en ging vervolgens vrolijk verder met zijn leven.”

Maar dat is niet het enige wat Gerrit over zijn vader weet. Hij heeft namelijk ook gehoord dat hij sprekend op hem lijkt! “Twintig jaar geleden sprak ik in Krommenie een oudere dame aan, of ze Klaas Tavenier had gekend. Van haar hoorde ik dat ik sprekend op hem lijk. En hij had een bijnaam: Boko ofzo. Het was een grote, sterke vent met krullend donker haar. Ik ben ook altijd een potig ventje geweest. Had ik maar een foto van hem, dan kon ik de gelijkenissen zien.”

Aanknopingspunten:
* Klaas Tavenier
* geboren rond 1930
* laatst bekende adres: Kattegat in Zaandam
* daar woonde hij met een vrouw
* Klaas zou een motorongeluk hebben gehad
* had een kortstondige relatie met Aafje van Drunen eind 1951
* Aafje werkte o.a bij Verkade, de koekjesfabriek in Zaandam.
* Klaas werkte op de Oudenaartse vaart in Assendelft
* deed iets met vrachtwagens en laden en lossen van een vrachtschip
* was in de kost bij mevrouw van Drunen en meneer Mulder in Assendelft
* Klaas had als bijnaam ‘Boko’
* hij was een grote, potige, sterke man