Adres Onbekend
KRO-NCRV

beste vriendin Sabine VanderBroeck

foto: Sabinefoto: Sabine
  1. Nieuwschevron right
  2. beste vriendin Sabine VanderBroeck

"Ik weet niet zeker of ik zou kunnen praten als het lukt om haar te vinden..."

We worden getipt naar twee verschillende Sabine's met bijna dezelfde achternaam: de één is kleuterjuf, de ander maakt dansvoorstellingen voor kinderen. Maar wie is de goede? Het blijkt juf Sabine vanderBroeck! Maria gelooft haar oren niet. “I can't believe it, did you find her?” De twee vriendinnen, die meer als zussen voor elkaar zijn, hebben elkaar terug. Sabine wil direct een afspraak maken. "Jouw hele verhaal emotioneert me en het is denk ik belangrijk dat we elkaar gaan zien!”

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan naar de uitzending van 10 maart 2024.

Het verhaal
De Spaanse Maria komt in 1982 in Den Haag wonen. “Ik was twintig jaar oud en had een frisse start nodig. Iedereen wilde trouwen, maar ik niet. Ik wilde ergens ver weg mijn hoofd leegmaken zonder ouders en schoonouders." Dat lukt in Den Haag vooral door haar Nederlandse vriendin Sabine van de Broek, die ze hier leert kennen bij een dansschool. "Ze werd mijn beste vriendin ooit. Het was niet gemakkelijk. We waren jong, hadden romantische problemen. Maar ze was er altijd voor me, elke keer weer. Alle problemen werden opgelost als zij in de buurt was.”

In eerste instantie is Maria van plan om een half jaar in Nederland te blijven. “Zes maanden klonk heel lang in mijn hoofd, maar het vloog voorbij en ik wilde niet terug. Sabine hielp me en ik kon blijven. Ze deed alles voor mij! Ze nam me vijf dagen in huis, hielp me woonruimte te vinden, leende me geld voor boodschappen en hiel me om een baan te vinden als babysitter en lerares Spaans."

Na twee jaar is het toch tijd voor Maria om terug te keren naar Barcelona. “Sabine is hierheen gekomen op vakantie met haar vriend Frans en ik bezocht hen ook nog. Maar op een gegeven moment is het contact toch wat minder geworden." Er gaan enkele jaren voorbij, totdat Maria plots voor haar werk in Amsterdam moet zijn. "Ik ben daarna naar Den Haag gegaan om Sabine te verrassen, maar ze was verhuisd. Buren zeiden dat ze op het Koningsplein zou wonen. Dat was een enorm plein en ik had maar twee uur de tijd. Ik ging van deur naar deur en probeerde haar te vinden, maar niemand wist het. Ik moest toen terug naar Amsterdam om mijn vliegtuig te halen. Sindsdien ben ik op zoek naar haar, dat is dus al meer dan dertig jaar. Ik heb haar mijn hele leven gemist en heb nooit meer een vriendin zoals zij gevonden. Ik weet niet zeker of ik zou kunnen praten als het lukt om haar te vinden. Ik zou haar bespringen en omhelzen. Het is zo belangrijk voor mij!"

Aanknopingspunten:
* Sabine van de Broek
* geboren rond 1960
* woonde rond 1982 aan de Weimarstraat in Den Haag, vlakbij een koekjesfabriek
* mogelijk is Sabine eind jaren 80 verhuisd naar het Koningsplein in Den Haag
* Sabine was dansdocente en/of danste zelf bij een Haagse dansschool
* volgde lessen klassiek en modern dansen
* is een jaar naar New York geweest om dansles te geven of te volgen
* had in de jaren 80 verkering met Frans, waarschijnlijk heette hij Calder van achteren
* Frans speelde saxofoon
* Sabine had bruin haar en bruine ogen
* waarschijnlijk was ze enig kind, er waren in ieder geval geen broers

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend