Adres Onbekend
KRO-NCRV

Groningse liefde Fred Wagter

  1. Nieuwschevron right
  2. Groningse liefde Fred Wagter

Samen dromen ze van een leven op het water

De 22-jarige Cis leert in 1971 de knappe, grote Fred Wagter kennen in een kroeg in Groningen. Daar werkt Fred indertijd. Het is voor Cis liefde op het eerste gezicht: Fred Wagter heeft een mooie, zwarte baard en hij is een lange verschijning. “Hij leek op Max van de Berg, die Groningse politicus.”

Opbloeiende liefde op het schip
Er breekt een mooie tijd aan: Cis koopt een schip en dat is het begin van samen de boot opknappen en ’s avonds klaverjassen. Fred heeft ook een schip en samen dromen ze van een leven op het water. Cis is hevig verliefd op Fred, maar de verkering houdt niet lang stand. Waar dat aan heeft geleden weet Cis niet meer zo goed. Uiteindelijk komt er van het leven op zee weinig terecht. Cis vaart met name het Reitdiep af in Groningen en haar verste bestemming is Hoorn. Na twaalf jaar vindt Cis het wel goed geweest. Ze gaat terug aan wal en gaat in Groningen wonen. Fred ziet ze na het verbreken van hun relatie nog één keer. “In 1991 hebben we nog een keer afgesproken. Toen hebben we gesproken over vroeger. Het was alleen voor mij toen heel kwetsend, ik voelde me afgewezen.”

Na al die tijd denkt ze nog vaak aan Fred. Over hoe het met hem zou zijn verder gegaan en over hoe hij hun tijd van toen beleefd heeft. Cis vindt het spannend, want ergens is ze toch weer bang voor die ene afwijzing. Aan de andere kant zoekt ze Fred zonder enige bijbedoelingen: “Het zoeken naar een oude liefde is het zoeken naar iemand die vroeger heel belangrijk is geweest en misschien nu nog heel gezellig is.”

Fred Wagter
* nu rond de 67 jaar
* woonde op een schip in de jaren 70 in Groningen
* grote man met een grote zwarte baard
* had een zusje: Karin
* zijn beide ouders waren toen al overleden
* zat op de HTS destijds
* zou naar Zwolle zijn verhuisd

Luister hieronder naar de opname: