Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: halfbroer Nicolaus

foto: Joke
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: halfbroer Nicolaus

"Ik weet zeker dat er mensen zijn die meer moeten weten!"

We vinden een Francien van Veen uit Rotterdam die in 1922 verloofd was met een Adrianus Cornelis Blok. In hun verlovingsaankondiging staan twee adressen: Bergweg 106B en de Boergoenschestraat 90B in Rotterdam. Francien en Adrianus wonen later aan de Noordsingel 95. Alle tips hierover zijn welkom op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Dat geldt ook voor alle reacties over halfbroer Nicolaus en zijn moeder Francien. Het hele verhaal hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
Joke komt er op een merkwaardige manier achter dat ze nog een halfbroer heeft. "Ik kreeg een brief van het Fiom: iemand was op zoek naar mij. Dat bleek mijn halfzus Connie te zijn. Ik had geen idee dat ik een halfzus moest hebben! Toen ik het aan mijn moeder vertelde was ze zwaar gepikeerd. En dus ben ik rond gaan vragen, onder andere bij mijn tante...” Dat gesprek krijgt een bijzondere wending. “Ik vroeg haar of ze iets wist over de halfzus die mij zocht, waarop ze zei: het is geen meisje, maar een jongen! Ik wist niet wat ik hoorde, maar mijn tante wist het zeker. Mijn vader had dus NOG een kind!"

Aan vader Jan Boshart kan ze het niet meer vragen en dus gaat Joke op onderzoek uit. Ze benadert alle mensen die ze kent van vroeger met de vraag of ze haar meer kunnen vertellen. "Maar aan wie ik het ook vroeg, niemand zei iets te weten." Onmogelijk, volgens Joke. "Ik ben opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, dat was vroeger echt zo’n volksbuurt waar iedereen elkaar kende. Mijn vader was grasmaaierspecialist en had een groot pakhuis in de Zaagstraat. Elke dag kwamen daar mensen in en uit lopen, iedereen kende Jan Boshart!" Uiteindelijk krijgt ze wel een paar namen te horen. "Iemand vertelde dat die jongen misschien Nicolaus zou heten. Wat steeds terugkwam, was de naam van zijn moeder: ene Francien van de Bergweg in Rotterdam."

Deze 'Nicolaus' moet wel weten wie zijn vader is. "Mijn vader heeft achttien jaar alimentatie betaald voor die jongen. Van mijn oom hoorde ik dat Nicolaus op zijn achttiende een brief aan mijn vader heeft geschreven. Hij schreef dat hij hem wilde bedanken voor dat hij altijd geld had betaald en dat hij hem graag wilde ontmoeten. Mijn oom zei dat mijn vader zoiets had van 'het zal wel, ik vind het wel best zo' en dat hij de brief toen verscheurd heeft... Dat vond ik wel heel jammer om te horen. Ik hoop dus dat Nicolaus er na al die jaren alsnog voor openstaat om met ons in contact te komen!"

Aanknopingspunten:
* haar onbekende halfbroer
* mogelijk heet hij Nicolaus
* hij moet geboren zijn tussen ca. 1951 en 1953
* zijn moeder heet Francien en woonde aan de Bergweg in Rotterdam
* zijn biologische vader is Jan Boshart (1928-1981)
* Jan en Francien hadden een kortstondige relatie of onenightstand
* Jan was grasmaaierspecialist
* zijn pakhuis zat aan de Zaagstraat in het oude noorden van Rotterdam
* hij heeft 18 jaar alimentatie betaald voor Nicolaus
* Nicolaus heeft hem op zijn 18e een brief gestuurd, omdat hij Jan wilde ontmoeten, maar daar heeft Jan nooit op gereageerd
* mogelijk zijn Francien en Nicolaus later naar Engeland verhuisd
* de Dead Pool-acteur Michael Goodwin zou als twee druppels water lijken op Jan Boshar

Vader Jan Boshart

Joke zoekt halfbroer Nicolaus (deel 1)

Joke zoekt halfbroer Nicolaus (deel 2)