Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Ineke Middelburg

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Ineke Middelburg

"Zij is de enige échte vriendin die ik ooit heb gehad!"

We worden gebeld door de schoonzus van Ineke. Ineke zou moeilijk te bereiken zijn maar ons telefoontje neemt ze gelijk op! Ze blijkt ook naar Marian gezocht te hebben, maar toen dat niet lukte heeft ze het opgegeven. Ze twijfelt geen moment en komt samen met haar dochter naar de studio om Marian te verrassen! "Wat leuk zeg! Hier komt niemand meer tussen..." Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan naar het fragment hieronder!

Het verhaal
Marian groeit als jong meisje op in Delft. Bij haar aan de overkant woont een verloskundige: tante Katrien. “Zij was een goede kennis van mijn ouders. Zo hing mijn moeder weleens bij haar de was op en heeft Katrien ook de rest van mijn broertjes en zusjes ter wereld geholpen. Ze had een zus Marietje, die ik heb leren kennen toen ik bij tante Katrien op visite was. Ik mocht een keertje bij haar in Wateringen op bezoek komen en daar raakte ik bevriend met Ineke Middelburg! Zij was namelijk weer een nichtje van Marietje."

De vriendschap tussen Marian en Ineke wordt steeds hechter. “Het ene weekend kwam Ineke bij mij logeren en het andere weekend ging ik naar haar toe. Ik vond het erg leuk bij Ineke thuis. Zij had veel broers, dat vond ik ergens ook spannend. Ineke's ouders hadden ook kassen en dan gingen wij druiven krenten. Ik mocht achterop bij haar broer Hans en dan fietsten wij van Wateringen naar Naaldwijk, naar de kassen. Ik denk stiekem dat Hans ook wel een oogje op mij had!”

De vriendinnen spenderen niet alleen de weekenden samen, ze gaan ook op vakantie. “Als zestienjarige meiden zijn wij naar jeugdherberg De Krim geweest. Ik weet niet zeker of zij daar ook verkering aan over heeft gehouden, maar ik wel. Al is dat uiteindelijk niets geworden, want hij woonde in Groningen en ik in Delft…”

Na vijf jaar vriendschap verliezen Marian en Ineke elkaar uit het oog. “Ik denk dat wij beiden een vriendje kregen en dat ons contact daarom is verwaterd. Ik weet wel dat Ineke getrouwd is met een man die Van Wijk of Van Wingeren heet en dat zij naar Drenthe zijn verhuisd. Ook staat mij nog iets bij dat zij samen een komkommerkwekerij hadden.”

Toch kan Marian haar goede vriendin zelfs na vijftig jaar nog niet loslaten. “Ik loop al er al een hele tijd mee dat ik Ineke wil vinden. Als ik zo terugdenk is zij de enige echte vriendin die ik ooit heb gehad. Ik heb wel meer kennissen gehad, maar nooit écht een vriendin… Dat was zij wel!”

Aanknopingspunten
* Ineke Middelburg
* geboren rond 1947
* komt uit Wateringen
* was getrouwd met ene meneer Van Wijk of Van Wingeren
* woonde aan de Ambachtslaan
* haar broers heetten: Koos, Hans en Fransje
* had ook een oudere zus en een neefje Jacky
* haar tante heette Marietje
* Ineke is later met haar man naar Drenthe verhuisd
* zij hadden samen een komkommerkwekerij

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Vriendin Ineke Middelburg