Adres Onbekend
KRO-NCRV

geredde Nettie Frank

foto: Nettie Frank
  1. Nieuwschevron right
  2. geredde Nettie Frank

"Mijn moeder en ik zouden je graag ontmoeten, Gerry!"

Tipgever Willem Veldkamp weet alles over de oorlogsgeschiedenis van Epe en hij blijkt de familie Frank ook te kennen: "Ik heb de ouders van Nettie vroeger geïnterviewd om hun oorlogsverhaal op te tekenen en heb ook nog steeds contact met kinderen uit de familie Frank!" Uiteindelijk vinden we Nettie dan ook via haar zoon: "Mijn moeder en ik zouden je graag ontmoeten, Gerry! Hopelijk brengen jouw verhalen de herinneringen van mijn moeder ook weer wat meer boven." Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Gerry leert Nettie Frank een paar jaar na het einde van de oorlog kennen op de Wisselse school in Epe: “Het was ook mijn buurmeisje. We speelden veel en brachten onze hele jeugd samen door. Tot mijn twaalfde woonde we erg dicht bij elkaar, daarna zijn wij verhuisd naar buiten het centrum. Ik zag haar niet veel meer maar dacht nog altijd aan haar.”

Er is namelijk een bijzonder verhaal dat Gerry en Nettie verbindt: “Mijn vader heeft Nettie, haar broer en haar ouders tijdens de oorlog geholpen met onderduiken. Hij had met een aantal andere mensen gaten gegraven in de bossen van Nunspeet en daar houten huisjes gezet in de grond. Daar heeft de familie Frank ondergedoken gezeten. Jaren later heb ik naar een museum in Nunspeet gebeld, op zoek naar Nettie. Maar ze hadden niets staan. Daarom blijf ik nu doorzoeken...”

Aanknopingspunten:
* Nettie Frank
* geboren rond 1940
* is van Joodse afkomst
* zat op de lagere school in Epe: de Wisselse school aan de Wisselseweg
* haar vader was vleesfabrikant of werkte bij de vleesfabriek
* die vleesfabriek stond in (de buurt van) Epe
* Nettie heeft ondergedoken gezeten aan de Oelerweg in Woldyne
* ze had nog een oudere broer
* Nettie had indertijd rood haar
* haar moeder was ook rossig
* laatst bekende adres van de familie Frank: Haverkampweg in Epe

Zoekster Gerry

Ger zoekt geredde Nettie Frank - deel 1

Ger zoekt geredde Nettie Frank - deel 2