Adres Onbekend
KRO-NCRV

Broers Marco en Peter Huisman

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Broers Marco en Peter Huisman

"Marco?! Goh, ik word er gewoon een beetje stil van..."

Tijdens de uitzending
We vinden een telefoonnummer van een P. Huisman in Amstelveen, maar daar neemt nog niemand op. Zou het Peter zijn? Wie wél reageert is zijn broer Marco Huisman. Hij staat langs de lijn van het voetbalveld, klaar voor de uitwedstrijd van het team dat hij coacht. Ondertussen komt hij aan de telefoon voor 'tante Tini'. Zij kan bijna niet geloven wat ze hoort. "Marco?! Goh, ik word er gewoon een beetje stil van...” Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan naar de uitzending van zondag 12 mei 2024.

Het verhaal
Tini zoekt al lange tijd naar de neven van haar man. Samen met haar kinderen hoopt ze op contact: “We vragen ons af ‘hoe gaat het met de kinderen zonder ouders?’”

Ze herinnert zich Peter en Marco als twee lieve broers. “Peter is de oudste van de twee en ook de serieuzere. Marco, de jongste kon wel een bandietje zijn. Ik woonde samen met mijn man en mijn vier kinderen, die rond dezelfde leeftijd waren als Peter en Marco. Ze kwamen bijna elk weekend bij ons logeren op de zolderkamer. Dat was geen probleem voor ons, want het waren zulke lieve jongens. Mijn kinderen speelden met hen alsof het gewoon hun broertjes waren. Die jongens waren veel netter opgevoed dan mijn eigen kinderen hoor! Dat komt door die ouders van hen. Hele lieve mensen, erg beleefd en netjes.”

De broers komen uit een warm nest, maar rond hun tiende jaar komen hun beide ouders kort achter elkaar te overlijden. “Eerst kwam hun vader Johan te overlijden. Ik weet niet precies waaraan. Een paar weken later kwam hun moeder Wil ook te overlijden. Ze zijn maar 38 en 32 jaar geworden en die jongens hadden in een klap geen ouders meer."

De jongens verhuizen naar Zwanenburg, waar hun opa Peter en oma Mekje van Bijsteren wonen. “Het zijn de grootouders van hun moederskant. Maar Opa Peter kwam er als snel alleen voor te staan. Er ging een verhaal rond dat oma Mekje van verdriet dood is gegaan. Haar enige dochter Wil is jong overleden. Het schijnt dat Mekje dement is geworden door het rouwen."

Tini zelf krijgt op 48-jarige leeftijd te maken met het overlijden van haar man. "Tot Peter en Marco rond de 16 waren kwamen ze nog wel bij ons over de vloer. Maar dat verwatert. Ik had het zo druk! We hadden een stukadoorsbedrijf dat mijn zoon moest overnemen. Alleen mijn dochter was uit huis en de rest woonde nog bij mij. Marco en Peter kwamen steeds minder vaak over de vloer."

Inmiddels is van de grote familie Van Bijsteren niemand meer in leven. Tini kan aan niemand vragen of ze weten waar Marco en Peter zijn gebleven. “Ik heb helaas geen foto van ze, maar ik kan ze wel goed voor de geest halen. Ik zou ze nog graag willen zien. De deur staat altijd open voor Peter en Marco. Hoe bijzonder zou het zijn als ik ze nog kan zien op mijn 88-jarige leeftijd."

Aanknopingspunten:

* Marco Huisman - geboren rond 1968
* Peter Huisman – geboren rond 1962
* ouders heten Johan Huisman en Wil van Oosterveen of Oostveen
* hebben in Amsterdam gewoond
* verhuisden naar Zwanenburg
* woonden rond hun 10e leeftijd in Zwanenburg bij Peter en Mekje van Bijsteren
* Peter had donkerblonde haren
* Marco had hoogblond haar

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Tini zoekt neven Marco en Peter Huisman