Adres Onbekend
KRO-NCRV

chirurg Hans Steffelaar

foto: Cees
  1. Nieuwschevron right
  2. chirurg Hans Steffelaar

“Zonder jou had ik altijd met een stompje moeten leven...”

Hans Steffelaar leeft nog en we vinden hem! Hij heeft Cees altijd onthouden: "Jij werd ooit nog op een congres als voorbeeld gebruikt van hoe goed zo'n operatie kon aflopen!". Cees vindt het fantastisch dat Hans aan de lijn komt: "Hans, jij hebt ervoor gezorgd dat ik nog 35 jaar loodgieter ben geweest. Zonder jou had ik altijd met een stompje moeten leven..." Het hele gesprek hoor je in de uitzending van 27 juni 2021.

Het verhaal
Cees is 23 jaar en de wereld ligt aan zijn voeten. Hij is een grote en sterke jongen die vaak op zijn motor rijdt: “Totdat ik een zwaar ongeluk kreeg. Ik reed met mijn motor op een andere auto en kwam meters verder terecht. Mijn bovenbeen was verbrijzeld en ik had een slagaderlijke bloeding. Gelukkig had ik wel een goede helm op, want met mijn hoofd was niets mis. Maar ik kon ineens niets meer..."

In het ziekenhuis wordt hij geopereerd door de beste chirurg: “Hans Steffelaar heette hij. Hij was gespecialiseerd in botbreuken en wilde koste wat het kost mijn been behouden. Zijn collega’s lachten hem uit, want het was volgens hen een hopeloze zaak: het been moest geamputeerd worden. Maar na uren opereren is het hem toch gelukt! En nu, 55 jaar later, werkt mijn been nog steeds. Ik loop dan wel wat mank, maar hij zit er nog aan! Ik ben zelfs nog een keer naar een congres gevraagd om als voorbeeld te dienen van zo’n geweldig geslaagde operatie.”

Cees is deze chirurg zijn leven lang dankbaar gebleven: “Anders had ik rond moeten lopen met een stompje. Hans heeft veel impact gehad op mijn leven, vooral op emotioneel gebied. Wat hij heeft gepresteerd is echt bewonderenswaardig. Ik wil hem daar heel graag voor bedanken. Hij heeft eigenlijk mijn leven gered, met twee benen.”

Aanknopingspunten:
* chirurg Hans Steffelaar
* is geboren rond 1940
* werkte als orthopedisch chirurg in Leiden
* daarvoor zat hij twee jaar in Zwitserland om te leren over beenbreuken
* na Leiden vertrok hij naar Almelo en werkte daar als geneesheer-directeur
* heeft rond 1975 Cees’ been gered na een zwaar motorongeluk
* Hans was een knappe man die veel aandacht van de verpleegsters kreeg

Cees' motor, Cees in het ziekenhuis en in de tuin

Cees zoekt chirurg Hans Steffelaar - deel 1

Cees zoekt chirurg Hans Steffelaar - deel 2