Adres Onbekend
KRO-NCRV

vrijgevochten vriend Han Mouris

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. vrijgevochten vriend Han Mouris

“Han was met zijn lange haar, gitaar en cowboy-outfit typisch jaren 70!”

We bellen alle Mourissen af die we kunnen vinden. Uiteindelijk met resultaat, want we spreken de stiefmoeder van Han en zij brengt ons met hem in contact. Han komt aan de lijn voor Diederick: "Dat is lang geleden, joh. Wat ontzettend leuk dat je me zoekt! Ik herinner me nog heel goed dat jij ook een jongetje zonder andere vrienden in de straat was, net als ik. We hadden elkaar!" Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Begin jaren 70 woont Diederick in de Bloemenbuurt in Heelsum en Han Mouris woont een eindje verderop in de straat: “Hij woonde in de garage van het mooie Oostenrijkse houten huis van zijn moeder, Letje Feith. Dat huis staat er nog steeds! Hans garage was prachtig ingericht, als een echt huis met een kooktoestel, bank en tv. Het was echt zijn domein.”

In de tijd dat Diederick met hem omgaat zit hij op school, maar Han niet: “Hij was een paar jaar ouder dan ik en ook een stuk stoerder, vrijgevochten. Ik heb hem nooit met een boek in zijn handen gezien. Hij had lang haar, speelde gitaar, droeg een beetje cowboy-achtige kleren en een hoed. Han was typisch jaren 70. Dan zong hij House of the Rising Sun en ik zong met hem mee. Altijd in de auto! En het liefst een Citroën, als het aan Han lag. Hij had een groene Citroën Méhari, die zie je niet veel. Een beetje ‘erwtensoepgroen’ was die. Maar hij had ook een H-model Citroën, die hij ombouwde tot camper. Hij was daar heel handig mee. We zaten veel samen in de auto en zongen dan onderweg. Met open dak over de snelweg! Een heel stoer avontuur toen. Han had ook een oranje Trabant stationcar. Met z’n tweeën hebben we nog op het dak van die auto staan dansen. Dat was gemaakt van glasfiber, dus het dak veerde gewoon terug!”

Dat de twee jongens in verschillende leeftijdsfases zitten maakt voor hun vriendschap niets uit: “We hadden gelijke interesses en hoewel hij wel de oudere rol op zich nam, waren we toch gelijkwaardig. We woonde in Heelsum in een villabuurt en er waren niet veel andere kinderen daar. Han paste daar niet, was geen standaard jongen. Zijn moeder was juist heel netjes, maar die vond het wel oké hoe Han was. En als ze dat niet vond, had dat Han trouwens ook niet uitgemaakt hoor. Die deed altijd gewoon zijn eigen ding!”

Aanknopingspunten:
* jeugdvriend Han (voluit: Johannes) Mouris
* geboren rond 1953-1955
* woonde van in ieder geval tussen 1969 en 1978 met zijn moeder aan de Hyacintenlaan in Heelsum
* zij verhuisden daarna naar de omgeving Ellecom, naar een groot (huur)huis
* zijn moeder is Aletta R(h)ijnvis Feith en is een jonkvrouw
* Hans vader heet Mouris met zijn achternaam
* Han was zelf een Citroën-liefhebber en sleutelde ook aan auto’s
* hij had een Citroën Traction Avant, een ‘erwtensoepgroene’ Citroën Méhari en een oranje Trabant
* ook had hij een Citroën H-model, die hij ombouwde tot camper
* hij speelde gitaar
* zijn vriendinnetje van die tijd was Sandra en zij had donker haar
* hij had lang, donker haar, droeg vaak een hoed en cowboy-achtige kleding
* Han was enig kind
* hij heeft rond 2001 contact gezocht met zoeker Diederick

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Zoeker Diederick vroeger en in de studio

Diederik zoekt vrijgevochten vriend Han Mouris