Adres Onbekend
KRO-NCRV

halfbroer Ottens

  1. Nieuwschevron right
  2. halfbroer Ottens

"Misschien kunnen we binnenkort een pannenkoek eten in Zwolle..."

De tips rondom de halfbroer van Karel stromen binnen. Het wordt steeds duidelijker dat we in Purmerend moeten zijn. Beluister onderstaande fragmenten voor het hele verhaal. Een week later is er nieuws voor Karel! We hebben contact gehad met de vrouw van halfbroer Dik: "Het wordt hem momenteel allemaal een beetje te veel... Hij heeft even tijd nodig." Karel reageert hoopvol: "Misschien kunnen we binnenkort een pannenkoek eten in Zwolle..."

Het verhaal
Karel heeft veel vragen over zijn jeugd, eigenlijk weet hij ook niet precies waar hij de eerste jaren van zijn leven heeft doorgebracht: “Mijn moeder komt uit Zunderdorp, boven Amsterdam-Noord. Ze is na haar trouwen daar weggegaan en naar Gasselte (Drenthe) gegaan. Ik was toen 6 jaar en heb hier ook mijn schooljaren doorgelopen. Maar de eerste jaren van mijn leven moet ik rondom Zunderdorp gewoond hebben!”

Rond zijn 14e gaat Karel in een fabriek in Zunderdorp werken. Daar werkt hij samen met een broer van zijn vader en een paar neven die hem aanspreken: “‘Weet jij wel dat jouw vader je vader niet is?’, vroegen ze mij.” Vervolgens confronteert Karel zijn vader hiermee: “Mijn vader stuurde me toen met die vraag naar mijn moeder. Maar mijn moeder sprak hier nooit met me over. Ik zei ook altijd tegen haar: ‘Zolang je mij niet vertelt waar ik recht op heb, vergeef ik het je nooit!’ Pas na haar overlijden kwam ik meer te weten. Mijn zus vertelde me toen pas dat ik een halfbroer zou hebben. En wat bleek? Iedereen wist het behalve ik!”

Karel weet niet veel over zijn biologische vader en halfbroer: “De man die mijn vader zou zijn zou Otto Ottens hebben geheten. Hij kreeg een relatie met mijn moeder Greet Haijer en tegelijkertijd ook met een andere vrouw. Met die andere vrouw kreeg hij een zoon, die net zo oud is als ik! En dat is alles wat ik weet.”

Aanknopingspunten:
* halfbroer met achternaam Ottens
* geboren rond 1945
* voornaam niet bekend
* moet gewerkt hebben in de aluminiumfabriek in Amsterdam-Noord aan het IJ
* zijn vader is: Otto Ottens
* die werkte ook in de aluminiumfabriek!
* Otto Ottens had aan het einde van de oorlog (1945) een relatie met Greet Haijer en tegelijkertijd ook met een andere vrouw
* met deze laatstgenoemde vrouw kreeg hij dus een zoon
* Greet Haijer woonde indertijd aan de Termietengauw in Zunderdorp
* een broer van Greet woonde aan de Buiksloterweg
* opa Haijer was zitbaas bij de tramremise van Amsterdam-Noord

Halfbroer Ottens Deel 1

Nieuws voor Karel!