Adres Onbekend
KRO-NCRV

Lievelingsleraar George Harmsen

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Lievelingsleraar George Harmsen

In de uitzending:
George Harmsen is populair. Naast Ria blijkt ook een Theo op zoekt te zijn naar George Harmsen. Theo kent George van vroeger en was bevriend met hem. Ze woonde in dezelfde staat en zaten vroeger bij elkaar op school. Theo zou George ook graag weer willen zien: “het lijkt mij ontzettend leuk om hem weer te spreken, ik hoop dat hij en ze vrouw nog leven”.

George is gevonden en herkent het verhaal van Ria meteen! Ria raakt geëmotioneerd wanneer zij de stem van George hoort. George is ook enthousiast: “wat leuk dat je mij zoekt, je hebt mij gevonden.”

George en Ria gaan elkaar ontmoeten. Maar het is een dubbele vondst. Theo en George spreken elkaar ook weer na een lange tijd! Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.


Het verhaal:
Toen Ria acht jaar oud was begon zij voor het eerst een klik te voelen met meester Harmsen: “Op de kleuterschool praatte ik al veel, maar in de tweede klas nog steeds. Daarvoor werd ik wel gestraft, want van meester Harmsen moest ik met mijn tafel pal naast hem, onder het schoolbord, plaatsnemen. Het hele jaar lang. Maar het bijzondere was dat ik op vrijdag dan wel weer de Okkie’s en Taptoe’s mocht rondbrengen. Als compensatie, zeg maar.

In de vierde klas had ik hem weer en dan weer in de zesde, de laatste klas. Toen werd duidelijk dat hij altijd voor me klaarstond. Ik werd in de klas weleens gepest en met het Sinterklaasfeest dat jaar kwamen voor het eerst de surprises in zwang. Ik kreeg toen van een ander meisje een vies gebruikt doosje oogschaduw. Een onzinnig cadeau, dat gebruikte ik helemaal niet. Ik vond dat vreselijk en meester Harmsen zag dat. Hij gaf mij ná de viering toch nog een extra traktatie. Dat vond ik geweldig. Dát soort dingen wil ik bespreken. Begin jaren `80 hadden we nog een reünie van de school. Daar zag ik hem wel, ik heb hem begroet, maar meer ging niet, want het was er verschrikkelijk druk. Maar ik hem zo graag nog willen spreken toen. Overigens: drie maanden voor het einde van de zesde klas zijn wij als gezin al verhuisd naar Sassenheim. Toen moest ik met de bus naar Haarlem voor die laatste paar weken. Daarna ben ik dus ook uit Haarlem vertrokken en ging ik verder leren in Lisse.

Het was de Sint Luciaschool in Haarlem, pal achter de Elisabeth en Barbarakerk in de Paul Krugerstraat. Meester Harmsen was een heel jonge leraar. Ik heb één foto van een schoolkamp en daar staat een klasgenootje leunend met haar arm op zijn schouder. Dus een leuke, vlotte leraar. George zal een jaar of 25 zijn geweest. Dus is hij nu tussen de 75 en de 80 jaar.

Ik zoek hem al jaren! Omdat ik weleens gepest werd, was hij ook mijn veilige baken op die school. Hij was heel belangrijk voor me."

Aanknopingspunten:
* George Harmsen (zijn voornaam werd uitgesproken als Sjors)
* hij gaf in de jaren `60 les aan de Sint Luciaschool in Haarlem
* achter de school stond de Elisabeth en Barbarakerk
* op moment van lesgeven zal hij halverwege de twintig geweest zijn
* George moet nu tussen de 75 en 80 jaar oud zijn
* hij woonde in Haarlem of in de omgeving daarvan

Lievelingsleraar George Harmsen