Adres Onbekend
KRO-NCRV

Deels opgelost: informatie over Esthers geboorte

foto: Estherfoto: Esther
  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost: informatie over Esthers geboorte

"Zou vroedvrouw Grieteke van der Veer meer weten?"

We vinden een vermelding van een Grieteke van der Veer bij het museum in Hengelo. Als ze even later op de voicemail staat blijkt zij inderdaad de Grieteke te zijn die we zoeken. Ze komt aan de telefoon voor Esther en kent de naam van haar moeder inderdaad nog wel: "Ja hoor, ik weet inderdaad de verhalen over Marietje Jansen nog wel. Maar over jouw eerste weken als baby kan ik helaas niet veel meer vertellen...". Mocht er iemand zijn die Esthers verdere vragen wel kan beantwoorden, dan blijven onze lijnen altijd open op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de fragmenten uit de uitzending hieronder.

Het verhaal
Esther wordt op 24 december 1963 geboren als Elisabeth Jansen, het is de dag voor kerst in een strenge winter. Dit is precies waar haar zoektocht begint. Wie heeft haar meegemaakt in de eerste prille maanden van haar leven? Want daar is veel onzekerheid over: "Vanuit mijn familie heb ik allerlei wilde verhalen gehoord. Of ik dat kind was dat in de bus werd geboren en daarna naast de sloot is gelegd. Dat soort vragen kreeg ik. Ik heb ook gehoord dat ik gewoon in het ziekenhuis in Hengelo ben geboren, maar daar hebben ze helemaal geen dossier van mij. Dus ik weet ook niet wat ik moet geloven."

Over Esthers biologische moeder, Marietje Jansen, wordt door de instanties erg geheimzinnig gedaan. Toch lukt het haar om Marietje te vinden, maar het blijft bij één enkele ontmoeting. Wel hoort Esther dat haar moeder een affaire had met haar huisbaas meneer Beenen: "Hij leefde al niet meer, maar ik wilde toch zeker weten of hij dan mijn biologische vader was. Dus ik heb zijn resten laten opgraven, zodat ik DNA kon testen. En het blijkt inderdaad te kloppen!"

Omdat ze van haar ouders geen verdere antwoorden kan krijgen, zoekt Esther nu mensen die meer weten over haar eerste weken als baby. "Ik weet namelijk helemaal niets en wil antwoorden hebben. De vroedvrouw die waarschijnlijk bij mijn geboorte was, leeft ook al niet meer. Maar een goede vriendin van haar, ook een vroedvrouw, zou mogelijk wel meer weten. Zij heet Grieteke van der Veer. Zou zij me misschien meer kunnen vertellen?"

Aanknopingspunten:
*
mensen die meer weten over de geboorte en eerste weken van Elisabeth Margaretha Maria Jansen
* zij is geboren op 24 december 1963, waarschijnlijk in Hengelo
* mogelijk is ze naast een sloot in Delden of in de bus geboren
* haar moeder is Marietje Jansen
* zij kwam uit Tubberge en is later in Almelo gaan wonen
* Esthers vader is meneer Beenen uit Borne
* Marietje Jansen was huishoudster bij meneer Beenen
ten tijde van haar zwangerschap woonde Marietje in Borne
* Esther is twee keer gedoopt: in de St. Stefanskerk in Borne en in de kerk in Hengelo
* als vroedvrouw staat in de papieren genoemd: Gazina Drenth- Hiethaar, maar zij beweerde dat dit niet klopt en is inmiddels overleden
* een bevriende vroedvrouw die mogelijk meer weet is Grieteke van der Veer
* Grieteke was van 1969 tot 2009 verloskundige in Hengelo
* ze hield praktijk aan de Steijnstraat in Hengelo
* iedereen die meer weet over het begin van Elisabeths leven is welkom

Esther zoekt meer informatie over geboorte