Adres Onbekend
KRO-NCRV

hartsvriendin Loes van der Kraan

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. hartsvriendin Loes van der Kraan

“Zij gaf mij altijd het gevoel dat ik veilig was…”

De aanhouder wint, want Loes van der Kraan is gevonden! Saskia wordt overvallen door emoties als haar vriendin aan de lijn hangt. Het hele verhaal en het gesprek tussen Saskia en Loes hoor je in de fragmenten hieronder.

Tijdens de uitzending
Op het adres in Amsterdam zit nog altijd een drukkerij, tegenwoordig met de naam Rooduijn. Helaas is de persoon die alles weet over de voormalige drukkerij Smiet niet aanwezig vandaag. Wel vinden we uit dat Loes' zoon Mari als hobby waarschijnlijk vogels fotografeert en haar dochter zou nu Angela van Kersbergen heten. Wie kent deze mensen? Bel 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl.

Een week later zijn er meer tips binnengekomen over de zoektocht. Zo krijgen we contact met Rob Smiet van Drukkerij Smiet, waar Loes' vader vroeger gewerkt heeft. Hij weet ons te vertellen dat Loes bij Piramide Podium in Den Haag werkt(e). Wie helpt ons verder? Bel 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl als jij Loes van der Kraan kent of bent!

Het verhaal
Saskia heeft één vriendin die haar door haar moeilijke basisschooltijd heeft gesleept: Loes van der Kraan. Het is te danken aan de hulp, zorgzaamheid en het lef van Loes dat Saskia dit kan doorstaan: “Ik werd vroeger gepest, omdat ik heel erg dik was. Loes was zo dapper om het voor mij op te nemen. Zij gaf mij altijd het gevoel dat ik veilig was...”

Ook bij Loes thuis voelt Saskia zich op haar gemak: “Bij Loes' ouders kon je overduidelijk zien dat de appel niet ver van boom viel. Zij waren zo vriendelijk en als ik bij hun thuis was mocht ik alles. Haar vader had Chinese of Indische roots en haar moeder was groot, een prachtige vrouw. Volgens mij is Loes' jongere zusje Angela later iets in de gehandicaptenzorg gaan doen.” Na hun basisschooltijd ziet of spreekt Saskia haar hartsvriendin nooit meer: "Van 1966 tot 1972 ben ik met Loes opgetrokken en ik wil haar bedanken voor alle steun en dapperheid. Ik hoop dat het leven haar goed gaat.”

Aanknopingspunten
*
Loes van der Kraan
* geboren in 1960
* woonde op de Prinsengracht te Den Haag met haar ouders
* haar vader was offset-drukker bij Smiet Drukkerij op de Prinsengracht en heeft Chinese/Indische roots
* de familie van der Kraan woonde boven de winkel
* ze verhuurden in de jaren 60 de zolder aan de Franse mevrouw ‘Sloch’
* de vader van Loes was geen eigenaar van de winkel
* Loes heeft een broer Mari en een jongere zusje Angela
* Angela zou later in de gehandicaptenzorg zijn gaan werken

Zoeker Saskia

foto: Saskia

Zoekster Saskia

Saskia zoekt vriendin Loes van der Kraan

Vervolg: Saskia zoekt vriendin Loes van der Kraan

Vervolg: Saskia vindt vriendin Loes van der Kraan