Adres Onbekend
KRO-NCRV

nichtje Tjits Louters

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. nichtje Tjits Louters

“Ik wist in het begin inderdaad niet dat Antje mijn moeder was..."

Roelies nicht blijkt niet Tjitske maar Tjits te heten. Ze wordt van alle kanten ingeseind en meldt zich op onze voicemail! "Ik sta ervan te kijken dat er na al die jaren nog een nicht is die aan mij denkt. Het klopt inderdaad dat ik in het begin niet wist dat Antje mijn moeder was, ik noemde haar altijd tante..." Beluister het fragment hieronder voor het gesprek tussen Roelie en Tjits.

Het verhaal
In de Drentse familie van Roelie is er rondom nichtje Tjitske Louters veel geheimzinnigheid: "Ik ging er met mijn moeder Hillie wel eens langs, maar er werd altijd heel stiekem over Tjitske gedaan. Volgens mij was haar moeder ongewenst zwanger geraakt, want Tjitske woonde bij een pleeggezin in Groningen. Haar moeder Antje Louterse heeft nooit verteld over haar bestaan. Zelfs opa en oma wisten waarschijnlijk van niets. Ik denk dat het schaamte was…” Tijdens het bezoek aan Tjitske mag Roelie nooit vragen stellen en alleen maar luisteren. "Ik vermoed dat mijn moeder de enige was die het geheim van haar zus Antje wist."

De moeder van Tjitske werkt ten tijden van haar zwangerschap in Brabant. “Omdat ze daar was, heeft niemand haar denk ik met een dikke buik gezien. Ze is daar bevallen en daarna ging het kindje naar Groningen en kwam Antje weer naar Drenthe." Tjitske ziet Roelie voor het laatst in 1952. “Ik herinner me haar als klein, dapper, vrolijk meisje. In de jaren 80 heb ik via een kennis nog eens gehoord dat Tjitske toen aan de Hoge Herenweg in Haren woonde. Ik ben er toen nooit achteraan gegaan en daar heb ik veel spijt van achteraf. Ik ben zo benieuwd hoe het met haar gaat en wat zij weet van haar biologische ouders. Misschien hebben ze haar wel nooit iets verteld..."

Aanknopingspunten
* Tjitske Louters
* geboren rond 1943 in Brabant
* moeder is Antje Louters (*1930)
* zij komt uit het Drentse dorp Een
* ze werkte ten tijden van de zwangerschap waarschijnlijk in Brabant, mogelijk als verpleegster of in de bediening
* vader is onbekend
* Tjitske is in een pleeggezin in stad Groningen terechtgekomen na de geboorte
* zij hadden ook nog een wat oudere jongen in huis
* moeder Antje is later verpleegkundige geweest in het academisch ziekenhuis in Groningen
* opa en oma van Tjitske waren Job en Pietertje Louters uit Een
* laatst bekende adres van Tjitske: Hoge Herenweg in Haren
* waarschijnlijk woonde Tjitske daar destijds samen met haar vriendin of vrouw

Roelie zoekt ‘ongewenst’ nichtje Tjitske Louters