Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: Neef Dally voor mevrouw Wittebol

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: Neef Dally voor mevrouw Wittebol

Mevrouw Wittebol is overrompeld door de komst van haar neef

De Zoekbrigade vond een vermelding van Dirk Janssen in Waalre. Alles klopt, alleen Dally noemt zich tegenwoordig Dirk. We benaderen hem met het verhaal en dan reageert Dirk verbijsterd: “Ik heb zelf ook gezocht naar familie van mijn vader, maar dat wilde niet vlotten.” Hij wil zijn nicht dolgraag ontmoeten en komt naar de studio. Mevrouw Wittebol weet niet wat ze meemaakt: “Dit had ik nooit verwacht!” Ze praten nog lang na en wisselen foto’s uit.

Het verhaal:
Mevrouw Wittebol Janssen erft uit de familie een aantal foto’s en brieven van haar overleden oom Louis Janssen. “Het zijn heel ontroerende brieven van hem die hij naar Nederland schrijft. Naar zijn vader die toen nog leefde en zijn broers en zussen.” Louis Janssen schrijft over hoe hij iedereen maar miste. Maar hij komt nooit meer terug naar Nederland want in 1972 overlijdt hij in Zuid-Afrika. Een paar jaar daarvoor is hij naar Afrika gegaan met zijn vrouw Ine Dekker en hun zoontje Dally. In 1956 wordt zoon Rico in Afrika geboren. Het huwelijk houdt geen stand en moeder Ine vertrekt met haar twee zoons in 1958 naar Zeist.

Bij de spullen van Louis zitten ook foto’s van vader met zijn twee zoontjes in Afrika. “Die jongetjes zijn op jonge leeftijd met hun moeder mee terug gegaan naar Nederland, waar ieder spoor dood is gelopen.” Met haar oom had mevrouw Wittebol een hele goede band. Hij heeft een tijd in Amsterdam gewoond en kwam veel bij de familie over de vloer. “Het was een hele vreemde vogel, een kunstzinnige man die viool speelde. Ik kan zijn zoons veel vertellen over hun vader en ze zouden toch wel graag die spullen willen hebben, denk ik.” Zelf is ze ook al in de tachtig en als zij er niet meer is, dan zullen de spullen vernietigd worden. “Dat vind ik persoonlijk erg tragisch.”