Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: vriendin Anja van de(r/n) Berg

foto: Kees
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: vriendin Anja van de(r/n) Berg

"Was het kind van mij of niet?"

Kees meent zich te herinneren dat er onlangs een luisteraar was met de naam Anja van de Berg. We bellen haar, maar helaas blijkt ze Anja Beers te heten. Dus zoeken we verder naar de juiste Anja! Wie weet meer? Bel ons op 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl. Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan naar het fragment hieronder!


Het verhaal
Kees is inmiddels al vijftien jaar op zoek naar Anja. Begin jaren 70 heeft hij, wat hij noemt, 'een losse relatie op afstand' die ongeveer vier jaar duurt. "We hadden veel plezier. Toch waren we in onze relatie verder niet zo gek op elkaar, zoals je dat kunt hebben als je echt heel erg verliefd bent. Maar misschien heb ik toch wel verliefde gevoelens voor haar gehad als ik nu zo terugkijk op onze tijd samen…"

Kees werkt bij de marine en is veel op zee. "In 1974 werkte ik in Italië en had ik af en toe nog contact met Anja. Later dat jaar ging ik weer wat meer met haar om. Voordat ik weer het water op ging vertelde Anja mij dat ze zwanger was."

Als Kees terugkomt van zee twijfelt hij er niet aan om bij Anja langs te gaan. Hij wil haar en hun kind graag zien en reist af naar Anja in Zeist. Als hij naar de baby kijkt, heeft hij toch zijn bedenkingen. “Het was een kindje met zwarte haren. Maar ik ben blond en Anja ook. En toen kwam haar toenmalige man of vriend binnen. Hij had ook zwart haar. Dus ik trok de conclusie dat het kind toch van hem moest zijn. Ik vraag mij nog steeds af waarom zij destijds gezegd heeft dat ze zwanger was. Wilde zij liever met mij zijn en niet met die man? Zij woonde ook al met hem samen, dus waarom zou ze mij als vader aanwijzen? Ik heb nooit de kans gehad om dit te vragen, want haar man was erbij. Ik wilde haar niet in een ongemakkelijke positie brengen. Ik heb het verder gelaten en ben weer gaan varen. Daarna heb ik nooit meer contact gehad met Anja...”

Kees is er lang van overtuigd dat Anja's kind niet van hem kan zijn. Maar hoe ouder hij wordt, hoe vaker de twijfels in zijn hoofd opdoemen. “Ik ben nu 72 jaar, heb vijf kinderen en vijf achterkleinkinderen. Ik wil weten waarom Anja mij dit destijds vertelde en ik wil weten of het waar is. Was het mijn kind of niet?"

Aanknopingspunten:
* Anja van de(r/n) Berg
* geboren rond 1950 of 1951
* woonde rond 1971 in Nieuwegein (hoogbouw)
* was rond 1971 onderwijzeres aan de Schippersschool in Vreeswijk/Nieuwegein
* had jongere tweelingzusjes en een jonger broertje
* woonde rond 1974 in Zeist samen met haar partner Wim (of Willem) Mijnhardt
* Anja kreeg rond 1974 een zoon met zwart haar
* Anja was blond
* mogelijk woonde Anja rond 1979 boven Barcelona, vlakbij het strandgebied ‘La Franca’
* ze had een goede vriendin Joke, wiens vader een vleeswarenfabriek had

Vriendin Anja van de(r/n) Berg