Adres Onbekend
KRO-NCRV

dochter van vaders vriend Arie Lamens

foto: Leny
  1. Nieuwschevron right
  2. dochter van vaders vriend Arie Lamens

“Mijn vader Arie vertelde nooit over de oorlog…”

De Zoekbrigade komt er al snel achter dat Arie’s dochter Fenje getrouwd is met een meneer Van der Winkel. En als zich dan een mevrouw Van der Winkel meldt op onze voicemail, vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Fenje komt maar wat graag in contact met Leny: “Mijn vader Arie vertelde nooit over de oorlog, dus deze brieven staan voor mij vol met nieuwe informatie. Ik leer mijn vader op een hele andere manier kennen, wat bijzonder zeg!” Het hele gesprek tussen Leny en Fenje hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
In alle jaren dat Leny met haar vader Alois opgroeit, laat hij niets los over wat hij heeft meegemaakt tijdens de oorlog: “Mijn vader heeft in krijgsgevangenschap gezeten in Brüx in Tsjechoslowakije, ook wel 'de hel van Brüx’ genoemd. Daar werkte hij in een fabriek waar synthetische benzine werd geproduceerd voor de Duitse legervoertuigen. Die fabriek was een gewild doelwit van de geallieerde bommenwerpers, waardoor er duizenden doden zijn gevallen. Mijn vader heeft dit kamp overleefd, maar vraag me niet hoe! Toen hij thuiskwam heeft hij nooit over zijn ervaringen verteld. Geen woord. Hij heeft wel alles opgeschreven. In die teksten komt Arie Lamens voor, een hechte vriend van mijn vader in het kamp. Na de oorlog hebben ze nog veel met elkaar gecorrespondeerd. Ik heb hier wel 26 brieven liggen!”

Die brieven heeft Leny altijd bewaard: “Daarin heb ik onder andere een trouwkaart en enkele foto’s van Arie Lamens aangetroffen. Graag wil ik met zijn familie in contact komen om mijn vaders fijne herinneringen aan Arie Lamens met hen te delen. Ik ben ook heel benieuwd hoeveel zij weten van zijn oorlogsperiode.”

Aanknopingspunten:
* Fenje Lamens (meisjesnaam)
* geboren in 1948 in Arnhem
* haar vader is Arend (roepnaam Arie) Lamens
* hij is geboren in 1919 in Delft en overleden in 1995 in Zevenaar
* Fenje’s moeder is Klaassien Meijer
* zij is geboren in 1921 in Aduard en overleden in 2003 in Zevenaar
* na hun huwelijk zijn Arend en Klaassien in de Oogststraat in Arnhem gaan wonen
* later zijn ze verhuisd naar de Akkerstraat in Arnhem
* Arie was loodsbaas/vrachtwagenchauffeur
* Arie woonde in zijn jeugd aan de Paardemarkt in Delft

Arie Lamens en Alois Probst

Leny zoekt dochter van vaders vriend Arie Lamens - deel 1

Leny zoekt dochter van vaders vriend Arie Lamens - deel 2