Adres Onbekend
KRO-NCRV

Deels opgelost: (Half)broer Peter en (info over) vader Hendrik van Rossum

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost: (Half)broer Peter en (info over) vader Hendrik van Rossum

Tijdens de uitzending
(Half)broer Peter blijkt helaas al te zijn overleden in mei 1998. Wel proberen wij nog in contact te komen met de kinderen van Peter. Over vader Hendrik van Rossum zijn wij ook meer te weten gekomen. Zo blijkt er op zijn persoonskaart een grote stempel te staan met de tekst: ‘alle gegevens waarschijnlijk vals’. Dan staat er nog een aantekening ‘Het betreft hier: Jacob Heinrich Emgenbroich, geboren te Düsseldorf. Uit documenten blijkt dat hij in het Duitse verzet zat. Neeltje en Ina hebben dus een Duitse vader en er lijkt zelf al een klein spoor te gaan naar verre familie. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal

De zoektocht begon toen Neeltje haar tweelingzus Ina wilde trouwen. "Wij zijn opgegroeid in een pleeggezin, maar voor het trouwen had je toestemming nodig van de vader en de moeder. Dus zijn we aan het zoeken geweest, onze pleegvader vooral. Toen bleek dat met name onze biologische vader helemaal niet getraceerd kon worden, daar waren helemaal geen gegevens over bekend. Onze biologische moeder wel, die bleek geëmigreerd te zijn naar Australië. Die moeite om haar dan over te halen om te tekenen hebben we toen niet gedaan, dus moest mijn zus voor de rechter trouwen. Dat was het begin van alles."

Toch blijkt er wel iets bekend te zijn over de biologische vader. Op een akte staat de naam 'Hendrik van Rossum', hij zou uit de omgeving van Hillegom moeten komen en was een tuinder. Het laatst bekende adres van Hendrik is in Amsterdam, maar daarna staat er in de akte 'vermoedelijk vertrokken naar het buitenland'. "Ik ben oud genoeg om te denken dat deze Hendrik ook familie moet hebben gehad. Zelf zal hij niet meer leven, maar misschien heeft hij na onze geboorte nog meer kinderen gekregen. Die moeten dan nog leven. Zo kunnen wij dan toch nog iets te weten over hem komen."

"Onze moeder, Wilhelmina Maria Slats, heeft tijdens haar zwangerschap al besloten om ons af te staan. Zij kwam toen een nieuwe man tegen, ene meneer De Vries. Die wilde wel haar drie jaar oude zoontje Peter meenemen, maar niet de baby die in haar buik zat. Wat dus een tweeling bleek te zijn. Deze meneer De Vries had gezegd dat haar vriend Hendrik moest opkrassen, en dat het nieuwe kind weg moest, pas dán zou hij met haar trouwen. Daar heeft onze moeder mee ingestemd. Onze moeder is in januari 1947 bevallen van ons beiden, we zijn weggehaald en ze is zonder ons naar huis gegaan."

"Ik kom aan alle informatie door onze pleegvader. Hij zag de advertentie voor ons in de krant staan: 'Wie wil mijn toekomstig kindje? Ik kan niet voor haar/hem zorgen'. Dat heeft een zus van mijn pleegvader gelezen. Toen zijn ze samen naar het huis van onze moeder gegaan en hebben de 'zaak beklonken'. Zo weet hij van Hendrik van Rossum en van meneer De Vries. Allemaal van dat ene kennismakingsgesprek. In de jaren later is mijn pleegvader verder gaan zoeken, vooral dus rond het trouwen van mijn zus. Toen bleek dat mijn biologische moeder in Australië met Henk de Vries nóg een kind, Pamela, heeft gekregen. En daar woonde mijn drie jaar oudere broertje Peter dus ook."

“Ik heb mijn biologische moeder Slats dus nooit gezien of gesproken. Had ik ook geen behoefte aan, want het feit dat je bent weggegeven blijft je je leven lang achtervolgen. Peter zoek ik dus wel: waarschijnlijk weet hij niet van mijn of ons bestaan af. En hoe hij heette in Australië is ook onbekend. Peter Slats? Of Peter de Vries? Was hij van 'Van Rossum' of had mijn moeder in oorlogstijd nóg een andere man? Het was ook oorlog toen, dat heeft mijn visie op mijn moeder ook wat milder gestemd. Ik heb verder een goed leven gehad, twee keer getrouwd geweest, een mooi kind gekregen. Maar de hang naar geborgenheid gaat altijd met me mee. Nog steeds: als mensen me afwijzen, dan knap ik.”

Aanknopingspunten:
* (half)broer Peter Johan Slats-de Vries, geboren in februari 1944
* Peter is met zijn moeder Wilhelmina Maria Slats, geboren in oktober 1921 en haar nieuwe man Jacob de Vries, geboren in februari 1914, geëmigreerd naar Australië
* Daar is nog een dochter Pamela de Vries geboren
* Wilhelmina Slats is daar in Australië overleden
* Neeltje zoekt óók informatie en nazaten van haar biologische vader Hendrik van Rossum
* Hendrik van Rossum is waarschijnlijk geboren in 1916 in Hillegom
* Hendrik was in 1947 woonachtig op de Stalinlaan in Amsterdam en werkte als tuinder
* Of Hendrik van Rossum ook de biologische vader van Peter is, is onbekend

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

(Half)broer Peter en (info over) vader Hendrik van Rossum