Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: officier Edwin Hoenderdos

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: officier Edwin Hoenderdos

Hij komt binnenkort naar Nederland…

Edwin Hoenderdos is snel gevonden, want hij heeft een vermelding op het internet onder de naam van zijn bedrijf. Hij woont al jaren niet meer in Nederland, maar hij doet er nog wel zaken. We bellen hem op en hij weet nog goed wie Aida Bon is. Hij heeft nog veel contact met mensen van de Holland Amerikalijn en vindt het bijzonder dat Aida zich na al die tijd meldt. Hij komt in oktober naar Nederland om familie te bezoeken en ziet het wel zitten om Aida dan ook te bezoeken. “Echt waar? Nou dan huur ik een boot voor ons en de hele redactie van Adres Onbekend.” Die afspraak staat!

Het verhaal
Aida (78) denkt nog regelmatig terug aan haar geweldige tijd op het schip ‘Prinsendam’ waarmee ze maandenlang langs Indonesië voer. Acht jaar lang werkte ze voor de Holland-Amerika Lijn als gastvrouw. Ze kende iedere gast bij naam, want dat hoorde als gastvrouw aan boord van een schip met alleen maar rijke passagiers. Mies Bouwman was zelfs een aan boord! Er is éen iemand aan boord tijdens haar laatste reis in 1974 aan wie ze graag terugdenkt: Edwin Hoenderdos.


Edwin Hoenderdos is 4e officier aan boord van de Prinsendam. “Hij was een heel grote, lange man met donker haar. Een schitterende verschijning!” Aida was naar eigen zeggen de enige vrouw aan boord en ook nog eens de enige kleurling: “Ik kreeg dus alle aandacht, maar daar moest je mee om leren gaan. Ik was streng en moest zo nu en dan de officiers zeggen: ‘pas op, he?’ en dan wisten ze precies tot hoe ver ze konden gaan.”

Wat Aida weet over Edwin Hoenderdos is helaas weinig. Edwin was aan boord als zoon van een meneer Hoenderdos die kapitein was op een van de andere schepen. Waar Edwin vandaan kwam oorspronkelijk weet Aida niet en ook niet waar hij later is gaan wonen. Ze heeft er nooit meer iets van vernomen. Hij was in ieder geval jonger dan zij destijds. “Misschien is hij inmiddels wel opa? Dat zou leuk zijn!”