Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: rubriekschrijfster Mia van den Brand

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: rubriekschrijfster Mia van den Brand

“Jullie moeder heeft grote invloed gehad op mijn leven”

Mia van den Brand meldt zichzelf op onze voicemail. Drie keer zelfs! Ze is heel nieuwsgierig naar wie haar zoekt. Wanneer ze hoort dat het de kinderen zijn van haar voormalig lerares, is ze razend enthousiast: “Ik kan me haar nog zo goed herinneren!” Ze vertelt over de rubriek, waarom ze deze schreef. Vera voelt zich als dochter vereerd dat Mia zo openhartig en positief schrijft en vertelt over hun moeder. Er zijn zelfs foto’s van hun moeder bewaard door Mia uit de tijd dat ze lesgaf! Die gaat Mia binnenkort al opsturen…

Het verhaal
Het is de dochter van Vera die afgelopen 25 augustus het AD open slaat en ziet dat er een mooie ode aan haar oma in de krant staat. “Mijn dochter stuurt mij een appje met foto’s: ‘Mam, kijk wat ik hier toch lees.’ Mia de Wijs heeft een stukje geschreven over mijn moeder en het onderwijs in de jaren 50.” Mia van den Brand schrijft hier dat mevrouw van Os nagellak en lippenstift op had en dat dat nogal uitzonderlijk was tussen al die nonnen. “Mijn moeder was fanatiek zangeres en die begeleidde mijn vader altijd. Mijn vader was operazanger en mijn moeder deed veel muziekuitvoeringen.” In ieder geval is Mia zo door de muziek beïnvloed dat ze viool is gaan spelen en andere instrumenten. En die muzikaliteit wil Mia nu overbrengen op haar kleinkinderen. Vera vindt dit zo leuk om te lezen en wil er graag op terug reageren, maar kan Mia nergens vinden.

“Ik wil het graag met haar hebben over mijn moeder. Hoe heeft zij dat ervaren? Mijn moeder vertelde precies hetzelfde over Mia aan ons.” Vera denkt dat ze Mia heeft gekend. “Ik haal haar zo voor de ogen. Ze had kort zwart haar en was minstens tien jaar ouder dan ik.” Mia gaat zelf een onderwijsopleiding volgen en loopt later stage bij dezelfde school waar Vera op zit. “Dus ik riep heel hard door de gang: ‘Hallo Mia!’, maar dat mocht niet van haar, Ik moest nu juffrouw Mia zeggen.”