Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Bep zocht familie van kunstenaar John Brandon

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Bep zocht familie van kunstenaar John Brandon

De maquette kan eindelijk terug naar de familie Brandon!

De oproep van Bep wordt al gauw opgepikt door de familie Brandon. De maquette kan dus eindelijk terug naar zijn familie! Johns vrouw komt aan de lijn voor Bep: "Vooral voor mijn dochter Sanne is het erg bijzonder om iets te horen over en te krijgen van haar overleden vader." Beluister het fragment uit de uitzending van 17 april 2022 voor het hele gesprek.

In de uitzending van 24 april 2022 de ontknoping van deze zoektocht. Verslaggever Amy-Lee de Boer was bij de overhandiging van de maquette! Beluister de reportage hieronder.

Het verhaal
De zoektocht naar kunstenaar John Brandon speelt voor Bep al lange tijd een rol in haar leven. “Dit is een hartenwens van mijn overleden man. Ik heb contact geprobeerd te krijgen met kunstenaar en beeldhouwer John Brandon, maar ik ben erachter gekomen dat hij helaas is overleden... Wij waren in 1996 bij de onthulling van een van zijn werken en daarna kreeg Jan, mijn man, de maquette van het monument. Hij werkte in een oorlogs- en verzetsmuseum en zo konden de bezoekers de maquette ook zien..."

Jan en Bep zijn destijds niet per toeval bij de onthulling van Brandons werk. "Mijn man werd de vertegenwoordiger van de voormalige dwangarbeiders. Daarom gingen we naar alle bijeenkomsten en zittingen waar de dwangarbeiders ter sprake kwam." De onthulling grijpt Bep en Jan aan. Bep komt uit 1942 en is ontroerd door het kunstwerk en de manier van vertellen. Op het kunstwerk zijn de dwangarbeiders te zien. "Mijn man vond het werk ook prachtig. Hiermee werd er eindelijk aan de dwangarbeiders gedacht!" Jan zegt altijd dat, wanneer John er niet meer is, de maquette terug moet naar de familie van de kunstenaar. Bep hoopt die belofte nu waar te kunnen maken door de maquette terug te geven aan de familie van John Brandon.

Aanknopingspunten
* familieleden van kunstenaar John Brandon (*1951, +2007)
* John is de maker van een maquette dat Bep in haar bezit heeft
* de maquette is goudkleurig, ongeveer zo breed als een stoelzitting en zo lang als een bovenarm
* er staan 5 mannen op
* er staat op geschreven: ’50 jaar na dato’

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Sanne en Margreet Brandon - kunstwerk John Brandon: Overloon, dwangarbeid van 1940 - 1945

Bep zoekt familie kunstenaar John Brandon

Vervolg reportage Bep zoekt naar familie van kunstenaar John Brandon