Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: eerste liefde Johan van Dijk

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: eerste liefde Johan van Dijk

Hij woont nog steeds in Australië!

We vinden Johan in Australië via familie van hem in Nederland. Hij woont in de buurt van Adelaide en is nog steeds samen met zijn vrouw, die hij ontmoette nadat Tonny het met hem uitmaakte. Zijn vrouw Nellie weet dan ook af van Tonny en neemt als eerst de telefoon op: “O ja, Tonny? Ja, daar heeft hij het wel over gehad. Ik zal hem even geven.” Johan komt vervolgens aan de lijn om Tonny na 58 jaar weer te spreken. Tonny hoopt dat hij niet boos op haar is over wat er destijds is gebeurd. “Ik ben wel boos geweest, maar nu niet meer hoor!”, lacht Johan. Zijn Nederlands is niet heel goed meer, maar hij begrijpt Tonny wel. Ietwat ongemakkelijk begint Tonny te vertellen over haar kinderen en vraagt Johan naar zijn kinderen. Johan verstaat Tonny niet helemaal, dus ze gaan het gesprek binnenkort voortzetten. Hopelijk kunnen ze dan volledig bijpraten..

Het verhaal
Tonny is geboren in Zierikzee, waar ze op haar 15e landmacht soldaat Johan van Dijk leert kennen. Hij is daar om restanten van de Tweede Wereldoorlog op te ruimen. Tonny vindt zichzelf te jong en laat het afweten. Maar twee jaar later, als ze 17 is, komt ze Johan weer tegen. Ze krijgen een relatie. “Johan was een ondernemend en sociaal figuur. Hij zag er ook goed uit.” Johan komt vaak langs. “In Zierikzee was weinig te beleven, dus gingen we naar het café van een vriendin in Koudekerke. Dat was heel gezellig. Mijn vriendinnen hebben hem ook allemaal ontmoet.”

Na een halfjaar, in augustus 1959, besluit Johan naar Australië te emigreren. Dat is een grote schok voor Tonny. Vertrekt hij? Ze besluiten samen te gaan en met de handschoen te trouwen. Hij zou een huis zoeken en zij zou hem nareizen. Maar dat heeft ze nooit gedaan. “Ik durfde het niet aan om naar Australië te gaan.” Tonny leert intussen ook een andere jongen kennen. Mede doordat hij haar pusht een brief te sturen, doet ze dat. Ze schrijft Johan dat ze het uitmaakt. Hij heeft daar nooit iets op teruggeschreven.

Ze heeft het moeilijk met dit nare einde, daarom gaat ze nog eens langs bij Johans moeder. “Ik voelde me ontzettend schuldig. Johan zat nu helemaal alleen in Australië, terwijl hij ervan overtuigd was dat ik hem achterna zou komen.” Van zijn moeder hoorde ze dat Johan inmiddels ook een nieuwe relatie had. “Dat vond ik fijn. Ik hoopte dat hij daar ook gelukkig zou worden.”

Uiteindelijk trouwt Tonny met haar nieuwe vriendje. Met hem blijft ze lang samen en krijgt ze twee kinderen. Toch blijft ze altijd aan Johan denken. “Dat heeft deels te maken met spijt. Maar ook omdat je blijft denken: wat als ik wel was meegegaan.”