Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: schilderij van Wim Rijkenberg

foto: Wim Rijkenberg
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: schilderij van Wim Rijkenberg

"Hij heeft het schilderij geruild tegen een pannenset..."

Weet jij waar dit schilderij voor het laatst is gezien? Alle tips over dit mooie schilderij zijn nog altijd welkom! 0800-3030300 of via zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de uitzending van 14 november 2021 voor het hele verhaal.

Het verhaal
Wim duikt graag in zijn familiegeschiedenis. Hij schrijft daar zo nu en dan stukjes over, maar er is één ding dat ontbreekt: het door zijn vader gemaakte schilderij dat hij net na de oorlog heeft geruild tegen een... pannenset.

"Mijn vader was tekenaar en graveur van beroep. Net na de oorlog gingen mijn ouders trouwen. Hij heeft altijd verteld dat hij dat schilderij in of na de oorlog heeft geruild met de directeur van de BK pannenfabriek in Kampen, meneer Berk. Hij kreeg daarvoor een, schrik niet, pannenset van BK."

Wims vader, die ook Wim Rijkenberg heet, is in 1992 overleden en sinds die tijd heeft zijn zoon meerdere pogingen gedaan tot het vinden van het schilderij. "Als ik over de familiegeschiedenis schrijft, kom ik toch altijd weer uit bij dit schilderij. Het enige wat ik ervan heb is een zwartwit fotootje en het verhaal." Wim is er overigens niet op uit om het schilderij terug in de familie te krijgen. "Het gaat mij niet om de waarde, ik hoef het niet terug. Ik wil het alleen met eigen ogen zien en misschien een kleurenfotootje maken. Dat is al genoeg!"

Aanknopingspunten:
* olieverfschilderij van Wim Rijkenberg (zie foto)
* net na de oorlog heeft Wim het geruild tegen een pannenset van BK pannenfabriek in Kampen
* schilderij heeft een tijd in de pannenfabriek gehangen
* naam directeur is Berk
* pannenfabriek is later overgenomen door Van Kempen en Vergeer

button arrow
button arrow
foto: Wim Rijkenberg