Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: vriendin Marelle van den Boomen

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: vriendin Marelle van den Boomen

“Jij bent niets veranderd!”

We vinden Marelle niet onder de naam Marelle, maar onder de naam Hanneke. Marelle blijkt zich alleen Marelle genoemd te hebben in de periode dat ze in Leiden haar opleiding volgde. Ze kan zich Marianne ook nog goed herinneren en wil haar heel graag weer ontmoeten. Ze komt bij wijze van verrassing langs in de studio en loopt recht op Marianne af: “Jeetje, jij bent echt niets veranderd zeg!” Marianne en Marelle halen de rest van de middag nog veel herinneringen op. Tijdens de uitzending komt er nog de anekdote van het samen in slaap vallen ter sprake: “Weet je nog dat we ervan werden beticht lesbisch te zijn? Omdat we bij elkaar op de kamer sliepen.” Marelle weet dat ook nog en daar wordt nog eens hard om gelachen. Ze gaan vanaf nu contact houden. De afstand tussen Buinen en Zwanenburg zal hen daar niet van weerhouden.

Het verhaal
Marianne leert Marelle kennen vanaf dag één dat de opleiding tot A-verpleegkundige begint. Het is een in-service-opleiding, dat wil zeggen dat ze zowel in het academisch ziekenhuis wonen als werken. Marianne is ongeveer twee jaar ouder dan Marelle. Dat zegt niets, want Marelle was veel vrijer en stoerder dan Marianne. Marelle komt uit Amstelveen en neemt Marianne mee in een nieuwe wereld. Zo gaan ze in Leiden wekelijks de kroeg in: “Dan zei ik: ‘he, maar we moeten voor twaalf uur thuis zijn!’ en dan zei Marelle ‘O joh, dat zien we dan wel. Hebben we toch schijt aan!’ en dan gingen we heel veel drinken en roken. Dan kwamen we samen veel te laat terug en dan moesten we langs de directiekamer sluipen.”

De opleiding duurde drieënhalf jaar. Marianne bleef daarna werken in het academisch ziekenhuis in Leiden, maar wat Marelle is gaan doen na de opleiding, weet ze niet: “De meeste mensen bleven hangen op hun eindexamenafdeling, maar Marelle is in het laatste jaar verdwenen lijkt wel. Ze ontbreekt ook op de eindexamenfoto.”