Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Ellie Bouwman

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Ellie Bouwman

"Wij begrepen elkaar altijd!"

We vinden een vermelding van Ellies zoon Gideon Ackermans bij voetbalvereniging DSC in Kerkdriel, maar krijgen daar niemand te pakken. Al snel blijkt dat ook niet meer nodig te zijn, want Ellie belt zelf op! Ze is heel enthousiast en springt in de trein om Toos te verrassen. "Ik vind het hartstikke leuk, Toos. Wij begrepen elkaar altijd! Maar ik ben jouw adres ook kwijtgeraakt..." Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal en hun ontmoeting.

Het verhaal

Het is oktober 1969 als de dan achttienjarige Toos aan een nieuwe baan bij de Arnhemse kunstfabriek ENKA begint. “Eerst zat ik op een afdeling met allemaal vrouwen die het alleen hadden over trouwen en kinderen krijgen. Daar had ik niks mee.” Na drie maanden komt ze op een andere afdeling terecht, waar ook Ellie Bouwman werkt. “Ze was heel energiek en levendig; daar kon je je bijna aan opladen, daar kreeg je gewoon energie van. We hebben vreselijk veel plezier gehad, maar ook serieuzere gesprekken over de toekomst. We hadden ook gesprekken over het milieu.”

De collega’s spreken buiten werktijd af en komen geregeld bij elkaar over de vloer, ook nadat Ellie weg is bij het bedrijf. “Daarna heb ik haar nog enige tijd gezien, toen woonde ze al met haar man Arnold in Kerkdriel.” Maar uiteindelijk verwatert het contact. “Ik heb daar nog veel over nagedacht. Waarom heb ik geen actie ondernomen? Ik kon toch schrijven of bellen?”

Toos is inmiddels al meer dan vijftien jaar op zoek. “Ik wil weten of ze nog steeds die levendige vrouw is die mij zo geïnspireerd heeft.” Wat ze aan de vriendschap met Ellie overgehouden heeft, is een vegetarische levensstijl. “Ik wil haar zeggen dat ik het heel erg op prijs stel dat ik haar mocht kennen.”

Aanknopingspunten:
* Ellie Bouwman
* geboren in Arnhem in 1949
* had één broer
* woonde met haar ouders in de jaren 60 aan de Lange Wal in de Arnhemse wijk Presikhaaf
* eind jaren zestig, begin jaren zeventig werkt Ellie bij het textiel lab van de ENKA (voorloper van AKZO in Arnhem)
* rond 1971 trouwt ze met Arnold Akkerman(s) (of Ackerman(s) en gaat ze wonen aan de Antillenlaan in Kerkdriel
* daar wordt hun zoontje Gideon geboren
* later zou Ellie nog verder gestudeerd hebben voor juriste
* haar man Arnold werkte als touringcarchauffeur voor Kras Reizen

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Toos & Ellie in de studio | oude foto's van Ellie

Toos zoekt vriendin Ellie Bouwman (deel 1)

Toos zoekt vriendin Ellie Bouwman (deel 2)