Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: twee vriendinnen van zus Carla

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: twee vriendinnen van zus Carla

“Wat lijk je op je zus!”

We vinden twee van de vier gezochte vriendinnen: Trees en Irene. Ze springen op wanneer we ze bellen, want Carla Ebbinkhuijsen kunnen ze zich nog goed herinneren. Dat ze is overleden wisten beide vriendinnen niet. Daar schrikken ze van. Des te meer is het bijzonder voor hen om in contact te komen met Carla’s broertje Nico en de dochter van Carla, die ook meegekomen is met Nico naar de studio. Wanneer ze Nico zien, roepen ze in koor dat ze hem in Carla herkennen: “Wat lijk je op je zus!” Beide vriendinnen hebben foto’s meegebracht van Carla en uit de tijd dat ze haar hebben gekend. Nico en Carla’s dochter Evelijn praten nog lang na en zijn blij dat de brieven van toen eindelijk geretourneerd kunnen worden. Ook is de herinnering aan hun dierbare zus en moeder Carla weer tot leven gekomen: “Dit is zo’n bijzondere verrassing!”

Het verhaal
Nico’s oudere zus Carla overlijdt al jong, op 47-jarige leeftijd. Inmiddels is dit 25 jaar geleden, maar de wond is nog groot. “Ik had een hele goede band met mijn zus. Ze verwende me altijd, nam snoep voor me mee. Ik mocht overal met haar mee naar toe.” Vorig jaar overleed Carla’s man en toen kwamen allerlei brieven boven. Nico heeft dit aangegrepen om zijn zus een laatste eer te bewijzen. “Als ze zou weten dat ik al die brieven wil retourneren, dan zou ze dat fantastisch vinden. Ze zou gezegd hebben: ‘O, mag ik mee met je?’”

De brieven zijn van begin jaren 60, toen Carla bij koloniehuis St. Egbert op Schiermonnikoog werkte. Ze heeft daar ongeveer 2 of 3 jaar gewoond en correspondeerde per brief met vrienden en familie. Ze schreef met Coby Nijhuis, Trees Wilbrink, Irene Hekkenberg en Constance Cramer. “De brieven gaan heel veel over hoe ze haar eigen puberteit beleeft en hoe ze daar gezamenlijk naar kijken.”

Door de brieven heeft Nico een completer beeld van zijn zus gekregen: “Ze was vrolijk, sociaal, had aandacht voor andere mensen. Misschien heeft ze zich altijd wel te veel weggecijferd.”