Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriend van de familie Frans de Pater

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriend van de familie Frans de Pater

Tijdens de uitzending:
Wij vinden neef Nicander en hij neemt meteen contact op met zijn oom Frans de Pater en Frans bevestigd: “negentig procent van de informatie is correct.” Frans woont al sinds 1999 op Kreta en vind het leuk om Cootje weer eens te zien: “misschien kan ik in september naar Nederland komen als de Lindenhoeve weer een reünie heeft.” Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal:
"Frans was vooral een vriend van mijn oudere broer Eric. Het was de techniek wat hen bond, mijn broer had een kamer boven op zolder waar hij samen met Frans allemaal dingen probeerde te maken en te knutselen. Daarna daalde hij een verdieping af en kwam hij langs bij mij en mijn zusje. Eric en Frans zaten op een technische school, daar deden ze elektronica. Later zijn ze actief geworden in jongerencentrum Lindenhoeve in Voorschoten, daar kon je behalve biertjes drinken ook allerlei cursussen volgen en dingen leren. Frans en Eric deden daar veel dingen rondom fotografie. Mijn broer Eric was een beetje een vreemde snuiter, maar hij moet daar in dat centrum toch gelukkig zijn geweest. Ik kwam ook weleens in de Lindenhoeve. Het was een beroemde plek in die tijd, toch in ieder geval in de omgeving, maar ook berucht. Er werd nogal geblowd en veel gedronken en er stond een uitsmijter aan de deur. Mijn vader vond dat ik er alleen verkeerde dingen leerde. Mijn jongere zusje Claudia en mijn broer Eric gingen er veel langer en vaker naartoe dan ik."

Later ging Cootje op kamers in Leiden en is Frans enige jaren later haar achterna gereisd. "Dan kwam hij weleens bij mij over de vloer. We waren gehecht aan elkaar, maar om te zeggen dat de gesprekken zo diep gingen, dat niet. Maar we waren in de loop der jaren met elkaar vervlochten geraakt. Frans kende al mijn familieleden en hij was op de hoogte van mijn thuissituatie. Dat vormt een band. Maar Frans was een vrij gesloten jongen, ietwat verlegen. Ik heb hem tussen zijn 17de en zijn 23ste het meeste meegemaakt."

“Ik heb nog wel contact met andere mensen die vroeger bij de Lindehoeve kwamen, maar geen van hen weet waar Frans gebleven is. Dat baart me wel zorgen, maar misschien is hij een vrouw gevolgd naar het eind van de wereld, dat kan natuurlijk."

Aanknopingspunten:
* Frans de Pater
* Frans is geboren rond 1956
* Frans kan geboren zijn in Scheveningen
* Frans was technisch, en kwam in zijn tienerjaren vaak bij jongerencentrum Lindehoeve in Voorschoten
* Hij had een jonger zusje
* Frans was bevriend met Eric (inmiddels overleden)

Vriend van de familie Frans de Pater