Adres Onbekend
KRO-NCRV

Leraar Kees Voogel

foto: Leoni
  1. Nieuwschevron right
  2. Leraar Kees Voogel

"Na al die jaren kende hij me nog!"

We zoeken naar Cees Vogel, maar de zoekbrigade verbetert ons: het Kees Voogel! Zelfs in de kranten schrijven over zijn beroep als cultuurdocent. En dat is hem! Hij herinnert zich Leoni nog heel goed. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Op haar veertiende wordt Leoni door haar ouders naar het meisjesinternaat Leyduin in Vogelenzang gestuurd: “Ik denk dat ze me wispelturig, iets te veel een spring-in-'t-veld vonden. Ze dachten niet dat er veel in mij zat.”. Het internaat is erg streng. De meisjes mogen zelden naar buiten, niet schreeuwen en moeten altijd netjes blijven. Dat is erg lastig voor Leoni, maar er is een iemand die haar wél ziet zoals ze echt is: “Meneer Vogel gaf het vak 'Algemene ontwikkeling', wat bestond uit onder andere geschiedenis en aardrijkskunde. Hij was altijd heel vrolijk. In '68 en '69, toen ik op het internaat zat, werkte hij daar. Toen was hij 28 jaar. Ik vond hem bijzonder, omdat hij de potentie zag in mij. Hij zei altijd dat er veel meer in mij zat dan dat er uitkwam. En dat was precies wat ik nodig had, juist in die periode. Ik werd namelijk vaak afgeblaft, maar meneer Vogel zag dingen die anderen niet zagen...”.

Op haar negentiende trouwt Leonie en een aantal jaar later bezoekt ze meneer Vogel nog bij hem thuis in Loenersloot: “Dat was wel bijzonder, want hij kende me nog! Het was een heel gezellig bezoek. Ik denk dat hij toen als leraar werkte, want hij was al weg van het internaat.”. Cees heeft veel indruk op haar gemaakt: “Later ben ik nog naar de kunstacademie gegaan, na de geboorte van mijn kinderen en daar heb ik een diploma gehaald. Had ik dat gedaan zonder meneer Vogel? Ik denk het niet!”.

Met een aantal meiden van het internaat heeft Leonie nog steeds contact: “Maar met meneer Vogel niet meer. Na die ene keer dat ik hem heb bezocht, heb ik geen contact meer gehad met hem. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar zijn kant van het verhaal. Hoe werden de zaken daar in het internaat geregeld? Wat werd er besloten, ook qua benadering van de meisjes?”. Wat ze nog van Cees weet, is dat hij een zoon Bart kreeg, en in juni 1969 een dochter Marjolein: “Misschien leeft Cees niet meer, want die kans is natuurlijk aanwezig. Maar wie weet vinden we dan zijn kinderen?”.

Aanknopingspunten:
* Cees Vogel
* werkte als docent aan meisjesinternaat Leyduin in Vogelenzang
* dat was in 1968 en 1969
* hij moet geboren zijn rond 1941
* Cees woonde in de jaren 70 in Loenersloot, vermoedelijk aan de Herenweg
* hij heeft twee kinderen: Bart en Marjolein
* Marjolein is geboren in juni 1969

Cees Vogel

Leoni zoekt leraar Cees Voogel