Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: beste vriendin Vera Bak

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: beste vriendin Vera Bak

Het misverstand wordt na al die jaren uit de wereld geholpen.

We worden getipt dat Vera in Nijkerk zou wonen. Ze heeft geen vaste telefoonlijn, dus sturen we er een buurman op af. Hij geeft door dat Vera gezocht wordt, maar weet nog niet door wie. Vera belt ons op en als we haar vertellen dat ze door haar vriendin Marja gezocht wordt, bedenkt ze zich geen moment: ze komt naar Hilversum!

Dat Vera en Marja elkaar uit het oog verloren zijn, blijkt een grote miscommunicatie geweest. Marja voelde zich vervangen door het stiefzusje van Vera; voor Vera lag dit anders. "Voor mij voelde het juist alsof de nieuwe vriend van Marja belangrijker was dan ik." Marja was zich van geen kwaad bewust: "Ik heb nooit geweten dat het zo voelde." Gelukkig kunnen de vriendinnen dit misverstand na al die jaren uit de wereld helpen en hun vriendschap oppakken waar ze toen zijn gebleven.

Het verhaal
Iedere zondag luistert Marja naar Adres Onbekend. “Altijd word ik geconfronteerd met het feit dat ik zelf óók iemand mis.” Ze was om toen haar man zei: “meld je dan aan!”. Dat deed ze dan ook.

Van haar 16e tot haar 22e is Marja beste vriendinnen met Vera Bak. Ze maken van alles mee. Samen op vakantie naar Spanje, bij de jongens achterop de brommer naar Zandvoort en uit eten bij Spaanse restaurantjes. Vera woont dan op een woonboot achter het Amstelstation in Amsterdam.

Wanneer haar vader overlijdt, krijgt Vera’s moeder al gauw een nieuwe vriend. Die neemt een dochter mee van Vera’s leeftijd. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat er daarna geen plek meer was voor mij.” Als Marja een vriendje krijgt, verwatert het contact helemaal. “Na al die jaren ben ik ontzettend benieuwd hoe Marja terecht is gekomen en of het goed met haar gaat.”

Aankopingspunten:
* Vera Bak
* geboren rond 1953
* had een broer Hans Bak, die woonde in Weesp en was een stuk ouder
* had twee zussen: eentje heet Erica
* woonde op een woonboot achter het Amstelstation in Amsterdam
* haar oom was de eigenaar van die ‘jachthaven’ met woonboten
* heeft samen met haar stiefzus bij een groot reclamebureau gewerkt
* trok op met vriendengroep met o.a. Herbert Keller, Kees Bartlema en Joost v.d. Stelt