Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriendin Loes Schuitenvoerder

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. vriendin Loes Schuitenvoerder

“Ik was toch een beetje het trieste, zielige meisje uit de straat…”

Na de uitzending van vorige week komen er meerdere tips binnen. En ineens op onze voicemail staat Loes Schuitenvoerder! Speciaal voor Sonja hangt ze aan de lijn. Beluister het fragment hieronder voor het gesprek tussen de twee vriendinnen.

Het verhaal
Sonja’s vader overlijdt als ze elf jaar is. Een jaar later ontmoet ze Loes Schuitenvoerder. “We zagen elkaar van onze twaalfde tot onze negentiende, dat is een heel bepalende tijd voor je als meisje. En juist in die tijd was zij mijn beste vriendin.” Loes ging naar de MMS terwijl Sonja de huishoudschool deed. “Ze zat dus op die MMS, dat was altijd een soort droom voor mij. En ze kon heel erg goed tekenen. Dus ik keek eerlijk gezegd ook erg tegen haar op.”

Sonja komt veel over de vloer bij Loes. “De familie Schuitenvoerder was een heel warm gezin, dat ervoer ik destijds zo, ook vanwege mijn eigen thuissituatie. Loes was echt een typisch Jodenmeisje, dus donker, krullend haar en donkere ogen. Mooi om te zien. Niet echt verlegen.” Sonja denkt nog vaak aan Loes. “Ze loopt eigenlijk als een rode draad door mijn leven. Als ik in bed lig en niet kan slapen, dan vraag ik me af waar ze is. “Hoe zou het met Loes zijn?” Denk ik regelmatig.”

Aanknopingspunten:
* Loes Schuitenvoerder was enig kind en woonde van 1955 tot en met 1962 met haar ouders aan de Kolonel Michaelstraat in Naarden.
* de familie Schuitenvoerder was Joods en heeft de oorlog overleefd.
* Loes is geboren in juli 1943.
* Loes ging in de tweede helft van de jaren `50 naar de MMS (middelbare meisjesschool) aan de Constantijn Huijgenslaan in Naarden.

Sonja vroeger