Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Carin en Jannie vonden Magda Bosman

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Carin en Jannie vonden Magda Bosman

"Na 50 jaar zwijgen is er eindelijk een opening."

Tijdens de uitzending meldt Magda zichzelf! Tipgever Rob Hilverdink heeft Magda's zus: Gonnie benaderd en zo hoort Magda van de zoektocht. Ze vindt het heel bijzonder dat Carin en Jannie naar haar op zoek zijn gegaan: "Ik heb alles van toen in een laatje gedaan, op slot gedaan, en nooit meer geopend. Het is fijn dat er na 50 jaar zwijgen een opening is."

Na de bijzondere hereniging kan een vervolg op dit verhaal natuurlijk niet uit blijven. Rob Hilverdink was afgelopen week de gouden tipgever en krijgt onze exclusieve jubileumwijnset cadeau voor zijn hulp! Want dankzij hem is Magda Bosman gevonden. Zij vertelt hoe het een week na de emotionele hereniging met Carin en Jannie met haar gaat: “Het is voor mij heel bijzonder dat ik er nu eindelijk over kan praten!” Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Carin is pas drie jaar oud als haar oom, Gerrit Jansen, op 20-jarige leeftijd om het leven komt bij een tragisch auto-ongeluk. Klein als ze is, krijgt Carin het toch heel bewust mee: “Het was echt verschrikkelijk! Ik was nog geen vier jaar oud, maar ik kan me nog goed herinneren hoe verdrietig iedereen was. Gerrit was verloofd met Magda Bosman toen hij verongelukte. We waren met de hele familie bij mijn opa en oma toen Gerrit net overleden was. Mijn moeder en Magda waren elkaar aan het troosten, ze moesten beiden heel hard huilen...”

Na het ongeluk blijft Magda op bezoek komen: “Voor Magda was het natuurlijk ook een verschrikkelijke tijd! Magda was altijd heel lief voor me. Dan zaten we met de hele familie in de kamer en dan ging ze met mij een kleurplaat maken. Mijn oma was ook dol op Magda! Maar Magda was nog harstikke jong... Mijn familie heeft tegen haar gezegd dat ze haar leven weer op moest pakken. Hoewel ze het natuurlijk nooit zou vergeten, moest ze wel verder. Magda is toen afscheid komen nemen samen met haar ouders. Die hadden een hele grote Mercedes. Zo eentje met een voorbank voorin. Dat is het laatste wat ik me herinner: dat zij tussen haar ouders in op die voorbank zat en dat ze wegreden. Daarna heb ik haar nooit meer gezien, die lieve tante Magda…”

Na bijna vijftig jaar heeft Carin toch besloten Magda te gaan zoeken: “Mijn moeder, Jannie, is een heel vrolijke vrouw van 81 jaar, maar het verdriet van Gerrit zit nog heel dicht onder de oppervlakte. Ik wil Magda heel graag proberen te vinden nu mijn moeder nog vitaal is en bij de tijd! Als we Magda vinden weet ik zeker dat ze zo met mijn vader in de auto stapt om haar op te zoeken! Maar als Magda dat niet wil, dan is het ook goed. Ze hebben destijds natuurlijk afgesproken dat ze haar eigen leven kon oppakken. Je kunt honderdduizend redenen bedenken waarom dit voor haar niet hoeft. Maar ik hoop natuurlijk dat ze het ook fijn vindt!”

Aanknopingspunten:
* Magda Bosman
* geboren in 1948
* haar ouders woonden in Ellecom (gemeente Rheden) op een grote boerderij
* haar vader had een grote rundveehouderij, een van de eerste loopstallen van Nederland
* mogelijk aan de Eikenstraat of iets wat daarop lijkt
* mogelijk is Magda met haar familie naar Canada vertrokken om daar een groter boerenbedrijf te beginnen, maar dit is niet zeker
* Magda was eind jaren 60 verpleegster in het Salem ziekenhuis in Ermelo
* ze woonde daar intern in de zustersflat
* had donker haar
* was verloofd met Gerrit Jansen
* hij woonde met zijn ouders, zus Jannie en twee broers (een heet Willem) aan de Kalkoenweg in Ermelo
* het was een protestants gezin
* Gerrit is in 1969 verongelukt

Carin zoekt verloofde Magda Bosman - deel 1

Carin zoekt verloofde Magda Bosman - deel 2

Terugblik: Carin zoekt verloofde Magda Bosman - deel 1

Terugblik: Carin zoekt verloofde Magda Bosman - deel 2