Adres Onbekend
KRO-NCRV

jeugdvriendin Hannie Henken

  1. Nieuwschevron right
  2. jeugdvriendin Hannie Henken

“Ik denk nog wel eens aan haar. Zij staat voor mij voor die onbezorgde tijd.”

Gonny denkt nog vaak terug aan haar onbezorgde tijd in Nijmegen, waar ze op de ulo zat. De oorlog was net voorbij en op school had Gonny het gevoel dat ze haar hoofd op andere zaken kon richten. “Er was weer ruimte voor plezier en dat ging gek genoeg nog makkelijk ook.” Daarbij denkt ze meteen aan Hannie Henken, haar klasgenoot en vriendin uit die tijd.

Ze zijn zo’n twaalf jaar oud wanneer ze elkaar leren kennen en trekken de hele schooltijd in Nijmegen met elkaar op. Gonny kijkt enigszins tegen Hannie op, omdat Hannie van haar ouders veel vrijheid krijgt. “Hannie was ook al wat ouder en in onze ogen al volwassen, want ze mocht naar de carnaval en zag er altijd heel leuk uit. Dat maakte wel indruk.” Hannie was een grote meid met een kortgeknipt kapsel. Volgens Gonny iemand die enorm opviel in die tijd.

Toch dacht ze niet ‘dat wil ik ook’, want Gonny nam de ulo heel serieus. “Ik heb heel lang doorgeleerd en tot op de dag van vandaag werk ik nog steeds.” Volgens Gonny was Hanny minder serieus en daarom is ze erg benieuwd wat er van haar geworden is. “Zou ze ook op haar 80e nog werken?”

aanknopingspunten:
* Hannie Henken, nu 84 of 85 jaar of ouder
* zat op de ulo na de oorlog in Nijmegen
* kwam uit Zetten
* deed aan carnaval in die tijd
* zag er altijd leuk uit
* haar vader – meneer Henken – zat destijds bij de NS